Διεθνή

Εμβόλια: Στα 2,3 τρισεκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος από τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς παγκοσμίως

Εμβόλια: Στα 2,3 τρισεκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος από τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς παγκοσμίως
Εμβόλια: Η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια θα καθυστερήσει περισσότερο την ανάκαμψη των οικονομιών των φτωχότερων κρατών, δείχνει νέα έρευνα.

Τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας. Η βραδύτητα όμως της εκστρατείας εμβολιασμού για τον κορωνοϊό ενδέχεται να έχει συνέπεια να υποστεί ζημία 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη τριετία, προειδοποιεί μία νέα μελέτη. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτίμηση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης εξαιτίας της πανδημίας 75-80 επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της ακραίας φτώχειας.

Εμβόλια: Βαρύς ο λογαριασμός από τις καθυστερήσεις

Σύμφωνα με το κέντρο μελετών The Economist Intelligence Unit (EIU), «οι χώρες που θα έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 60% του πληθυσμού τους με ορίζοντα τα μέσα του 2022 θα καταγράψουν συνολικά ζημίες επί του ΑΕΠ ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2025», ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ μιας χώρας όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία. Τα δύο τρίτα των ζημιών θα υποστούν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που θα καθυστερήσει το κλείσιμο το χάσματος με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, θα διευρύνει τη φτώχεια και θα αυξήσει τον κίνδυνο ξεσπάσματος κοινωνικών ταραχών, προειδοποιεί το EIU. Εμβόλια

Την περίοδο 2022-2025 οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν να απολέσουν το 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ τους εξαιτίας της αργοπορίας της εκστρατείας ανοσοποίησης, έναντι 0,1% των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Σε απόλυτα μεγέθη είναι όμως η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού αυτή που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα για την αργοπορία του εμβολιασμού: 1,7 τρισεκ. δολάρια απώλειες επί του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

Εμβόλια: Σοβαρό πρόβλημα από την ανιστότητα στην πρόσβαση

Η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια θα καθυστερήσει ειδικά την ανάκαμψη των οικονομιών των φτωχότερων κρατών, που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης απ’ ό,τι οι πλούσιες χώρες, προεξοφλεί το EIU.

Στα τέλη Αυγούστου, περί το 60% του πληθυσμού των πλουσιότερων χωρών είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, έναντι μόλις 1% στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις δύο δόσεις για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Για την Αγκάτ Ντεμαρέ, διευθύντρια του τμήματος προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία στο EIU, βασική συγγραφέα της μελέτης αυτής, «ελάχιστες πιθανότητες» υπάρχουν το χάσμα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια να «γεφυρωθεί», καθώς «παρά τα κολακευτικά δελτία Τύπου, οι δωρεές των πλουσίων χωρών καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα των αναγκών».

Ο διεθνής μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, «απέτυχε» μολονότι οι «προσδοκίες» δεν ήταν τόσο υψηλές, κρίνει η κυρία Ντεμαρέ.Η μελέτη του EIU αφορά κάπου 200 χώρες· βασίστηκε στις προβλέψεις για τα χρονοδιαγράμματα των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης και για την εξέλιξη των ΑΕΠ τους.

Ακόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι σε κατάσταση ακραίας φτώχειας

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε συνέπεια ακόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, κατά την εκτίμηση που διατυπώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB, εδρεύει στη Μανίλα) σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα. Ο αντίκτυπος της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσει την πρόοδο που καταγραφόταν στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης (ΣΑΑ) για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας ως το 2030.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, όμως η υγειονομική και η συνεπακόλουθη κοινωνικοοικονομική κρίση πιθανόν αύξησε το ποσοστό που προβλεπόταν για πέρυσι κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες, κατά τις εκτιμήσεις της ADB. Ο αριθμός αυτός όμως ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερος, αναγνωρίζεται στην έκθεση, με δεδομένες τις ανισότητες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα. Εμβόλια

«Καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που αφορά η έκθεση, πιο συγκεκριμένα των 46 αναπτυσσόμενων και τριών ανεπτυγμένων χωρών-μελών της ADB, μόλις η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020, σημειώνεται στην έκθεση αυτή.

Καθώς τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν, χάθηκε περί το 8% των εργασίμων ωρών, πλήττοντας ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους απασχολούμενους στον ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία. Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία περιέπλεξε την πρόκληση που ήταν ήδη η επίτευξη των 17 ΣΑΑ, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί ομόφωνα το 2015 από τον ΟΗΕ. Οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι περιλάμβαναν την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων των δύο φύλων, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην παιδεία και στην υγεία ως το 2030.

«Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είχε κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά η πανδημία αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά χάσματα που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε αυτήν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments