Ανασχηματισμός: Καμπανάκι στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη ΔΕΘ
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία των εξελίξεων, όλα υποδεικνύουν πως ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την ανακοίνωση ενός σαρωτικού αυτή τη φορά ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό. Είναι άραγε η λύση για την κυβέρνηση ένας ανασχηματισμός;
Ήδη μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης και ενόψει της ΔΕΘ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς πάντα η ΔΕΘ δίνει την ευκαιρία στην εκάστοτε κυβέρνηση για επανεκκίνηση. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και ουσιαστικά νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς οι όποιοι ανασχηματισμοί την τελευταία διετία είχαν κυρίως το χαρακτήρα επιμέρους διορθώσεων, παρά μιας ουσιαστικής αναδιάταξης του υπουργικού σχήματος.
Ανασχηματισμός: Φορτωμένο πρόγραμμα – Ποιες μέρες είναι «άδειες από υποχρεώσεις»
Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία του στην Έκθεση το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Ο ανασχηματισμός εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα έχει προηγηθεί και το πιθανότερο είναι να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Όλες τις ημέρες αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά φορτωμένο.
Τη Δευτέρα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συνομιλία που είχε το MEGA με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επέμενε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο μεθαύριο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης αν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι μέχρι στιγμής «άδειο από υποχρεώσεις».
Την επόμενη ημέρα Τρίτη 31 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για πολύ σημαντικά θέματα, όπως το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση που αφορά την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, και το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Μπλεντ της Σλοβενίας.
Εκεί την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει σε Διεθνή Σύνοδο για το μέλλον την Ευρώπης, ενώ την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία όπου την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Με μια πρώτη ματιά ίσως την Πέμπτη το πρωί φαίνεται να υπάρχει χρόνος για τον ανασχηματισμό, ο οποίος αυτή τη φορά αναμένεται να είναι σαρωτικός.
Πάντως η εικόνα που υπάρχει είναι πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει σε όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει και σε κάθε περίπτωση οι συνομιλητές του δεν δίνουν την εικόνα ότι είναι γνώστες των αλλαγών που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.
Ανασχηματισμός: Οι πρώτες ρωγμές
Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό αυτή τη φορά γίνεται με φόντο τις πρώτες ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα που καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα τα ΝΕΑ, καθώς η ΝΔ έχει χάσει δύο μονάδες από τον Ιούνιο, διατηρώντας ωστόσο το προβάδισμα με 10 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, τη μικρότερη ουσιαστικά διαφορά που καταγράφει δημοσκόπηση μετά τις εκλογές του 2019.
Πάντως πέραν της δημοσκόπησης της GPO και στις υπόλοιπες έρευνες της κοινής γνώμης που έλαβαν στο μέγαρο Μαξίμου μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές φαίνεται πως δεν έχουν απορροφηθεί οι πολιτικοί κραδασμοί που προκάλεσε ο πύρινος εφιάλτης του Αυγούστου.
Στη δημοσκόπηση της GPO σχεδόν οι μισοί πολίτες ζητούν ανασχηματισμό, περίπου 3 στους 10 αποδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές και 6 στους 10 στον ίδιο τον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό.
Στο ερώτημα αν πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, το 49,4% των ερωτηθέντων απαντά «ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ» και το 35,9% απαντά «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ».
Ανασχηματισμός: Ευθύνες σε Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη
Η διαχείριση των Πυρκαγιών σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση κόστισαν πολιτικά στην κυβέρνηση. Το 31,1% θεωρεί ότι ευθύνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί, το 30,2% οι εμπρησμοί, το 27,8% οι διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και μόλις το 9% η κλιματική αλλαγή.
Στον πυρήνα αυτής της κριτικής φαίνεται πως βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς παραπάνω από τους μισούς, το 54,7%, θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί και το 43,2% έχει αντίθετη άποψη.
Οι ερωτηθέντες αποδίδουν ευθύνες και στον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών. «Ναι ή μάλλον Ναι» απάντησε στο σχετικό ερώτημα το 58,2% και «όχι ή μάλλον όχι» το 40,4%.
Προηγείται αλλά…
Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται μεν με 10 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται να έχει χάσει 2 μονάδες από τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου παίρνουν: ΝΔ 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 24,4%, ΚΙΝΑΛ 6,4%, ΚΚΕ 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%, ΜΕΡΑ 25 3%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας