Άποψη

Θα ξυπνήσουμε ή θα μείνουμε δίχως Στόλο και θάλασσα;

Θα ξυπνήσουμε ή θα μείνουμε δίχως Στόλο και θάλασσα;
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr αναφέρεται στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε συνάρτηση με την πορεία των σχέσεων με την Τουρκία.

Ενώ μετά από μιάμιση και πλέον δεκαετία τρέχει επιτέλους ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και μάλιστα ορισμένες κινήσεις όπως η απόκτηση των Rafale δίνουν στην Ελλάδα ποιοτικό πλεονέκτημα, είναι προφανές ότι οι αναγκαίες πλην εν πολλοίς αποσπασματικές κινήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα με στρατηγικούς όρους.

Τι θα είχε συμβεί πχ αν οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας δεν διέρχοντο κρίση και η τουρκική πολεμική αεροπορία παραλάμβανε κανονικά τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει;

Για να μην αναφερθούμε στο εμπάργκο ανταλλακτικών που έχουν επιβάλλει οι Αμερικανοί και έχει προκαλέσει προβλήματα διαθεσιμότητας στα τουρκικά F-16. Ακόμα και με τις «ατυχίες» της Τουρκίας όμως η διατήρηση ευνοϊκών ή αποδεκτών συσχετισμών ισχύος δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μία αμυντική βιομηχανία η οποία παράγει ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων αυξάνοντας εντυπωσιακά το ποσοστό εξοπλιστικής αυτάρκειας της. Κανείς δεν είναι απολύτως αυτάρκης εξοπλιστικά, αλλά όσα περισσότερα συστήματα παράγει ένα κράτος εγχώρια τόσο μειώνονται τα κενά που πρέπει να καλύψει και αυξάνονται οι πιθανότητες να βρει λύσεις. Και βέβαια με κάθε συνεργασία βελτιώνονται οι δυνατότητες εγχώριας παραγωγής, προβλήματα λύνονται, τεχνογνωσία αποκτάται, νέες συνεργασίες προκύπτουν. Ό,τι δηλαδή κάνει η Τουρκία η οποία έχει εξαγωγικές επιτυχίες και θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον τομέα των μη επανδρωμένων.

Κάθε σύγκριση με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι καταθλιπτική . Το επιπλέον οδυνηρό είναι ότι η δική μας υστέρηση δεν οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων, αλλά σε απουσία σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης.

Στην πραγματικότητα υπήρχε επί χρόνια παντελής αδιαφορία όχι μόνο για την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας αλλά και για τους στοιχειώδεις εξοπλισμούς λες και η χώρα δεν έχει πρόβλημα ασφαλείας.

Η εγκατάλειψη του Πολεμικού Ναυτικού είναι το πιο τρανταχτό και τραγικό παράδειγμα. Ας μην γελιόμαστε. Η Ελλάδα που πάντα ήταν διεθνώς γνωστή για το αήττητο και καινοτόμο Πολεμικό Ναυτικό της έχει μείνει χωρίς στόλο. Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται οροφή 13-15 κύριων μονάδων και αυτή τη στιγμή έχει 13 εκ των οποίων οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer όχι μόνο θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί αλλά θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι καν σε θέση να πλέουν, πόσο μάλλον να μάχονται , οι άλλες έξι εκσυγχρονισμένες (λέμε τώρα) έχουν περίπου τον βασικό οπλισμό που είχαν και στις αρχές του ‘80’ και οι τέσσερις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα έπρεπε να έχουν ήδη υποβληθεί σε Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής και ακόμα συζητάμε αν θα γίνει τώρα που έφθασαν στο τέλος της ζωής τους. Ο Στόλος κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο».

Η απόκτηση των τεσσάρων νέων φρεγατών έχει αρχίσει και αποκτά στοιχεία φιάσκου διότι η απουσία αυστηρών προδιαγραφών στο πλαίσιο μίας επίσης αυστηρής διαγωνιστικής διαδικασίας (για να υπάρχει υποτίθεται διαπραγμάτευση στη βάση του «γεωπολιτικού παράγοντα», βλέπε εξαγορά προστασίας), οδήγησε μία κατάσταση όπου ο καθένας προτείνει ό,τι έχει να πουλήσει -ακόμα και πλοία που στις χώρες τους αποσύρονται ως αποτυχημένα- επιστρατεύοντας έως και πολιτικούς για να πιέσου το… Πολεμικό Ναυτικό να προσαρμοστεί στο «προϊόν».

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το ΠΝ είχε δρομολογήσει διαδικασίες για την απόκτηση έξι φρεγατών αεράμυνας FREMM οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω κρίσης και τώρα δύο δεκαετίες αργότερα παλεύουμε για τέσσερις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προχωρά έστω μετ’ εμποδίων σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες φρεγάτες και επτά(!) αντιτορπιλικά αεράμυνας περιοχής με 64 κελιά το καθένα…, εγχώριου σχεδιασμού και ναυπήγησης με την πλειοψηφία των συστημάτων να είναι επίσης τουρκικής κατασκευής, το οποίο αν ολοκληρωθεί τα πράγματα θα είναι πολύ ζόρικα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αντί επιλόγου παραθέτω απόσπασμα από αποκαλυπτικό άρθρο του έγκυρου αμυντικού αναλυτή/δημοσιογράφου Σάββα Δ, Βλάσση στην ιστοσελίδα «Δούρειος Ίπος» (https://doureios.com/ ) για τα χαρακτηριστικά του τουρκικού αντιτορπιλικού. Παρατηρείστε πόσες φορές αναφέρεται η φράση «εγχώριας αναπτύξεως». Ολόκληρο το άρθρο εδώ (https://doureios.com/tf-2000-megalyterou-ektopismatos-ta- mellontika-toyrkika-antitorpilika-antiaeroporikis-amynis/)

«…Το αυξημένο εκτόπισμα, δικαιολογείται επίσης από την λήψη προνοίας υποδομής για τις αυξημένες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ισχύ, που προϋποθέτει η λειτουργία μελλοντικών συστημάτων τεχνολογίας λέιζερ ή ηλεκτρομαγνητικού παλμού.  Ο οπλισμός περιλαμβάνει 64 κελιά σε Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως (VLS) εγχώριας αναπτύξεως, στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν βλήματα επιφανείας – αέρος SIPER εγχώριας αναπτύξεως και βλήματα πλεύσεως GEZGIN για προσβολή χερσαίων στόχων εγχώριας αναπτύξεως.

Για αντιπυραυλική άμυνα περιλαμβάνονται δύο συστήματα πυροβόλων GOKDENIZ των 35 mm αλλά όχι (ακόμα) πυραυλικό σύστημα κατηγορίας RAM. Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της εκθέσεως η Aselsan παρουσίασε μακέτα αναλόγου συστήματος.

Εναντίον απειλών επιφανείας θα φέρονται 16 βλήματα επιφανείας – επιφανείας ATMACA εγχώριας αναπτύξεως ενώ προβλέπονται και εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων UMTAS για εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών, δηλαδή μικρών στόχων επιφανείας που θα δρουν ως “αγέλη”. Περιλαμβάνονται επίσης τηλεχειριζόμενοι σταθεροποιημένοι σταθμοί οπλισμού STAMP ή/και STOP, με πολυβόλα 12,7 mm και πυροβόλα 25 mm αντιστοίχως, της Aselsan.

Για αντιμετώπιση υποβρυχίων, θα φέρονται σωλήνες για τορπίλες ORKA εγχωρίας αναπτύξεως.

Τέλος, στην πλώρη φέρεται πυροβόλο 127 mm που κρίνεται αναντικατάστατο σε ανοικτές θάλασσες, λόγω αυξημένων επιδόσεων.

Από πλευράς αισθητήρων, κύριο σύστημα είναι το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών τεχνολογίας AESA τύπου ÇAFRAD και για ανθυποβρυχιακό αγώνα σόναρ κοίτους αλλά και συρρώμενο σόναρ. Προσφάτως ανατέθηκε στην κοινοπραξία των Aselsan και Armelsan σύμβαση για την ανάπτυξη του σόναρ, διαδικασία που επί της ουσίας σημαίνει συνεργασία συναναπτύξεως προϊόντος με ξένο οίκο, που όμως δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους. Το Σύστημα Μάχης GENESIS ADVENT, εξέλιξη του GENESIS που επίσης συναναπτύχθηκε με ξένο οίκο, θα εξασφαλίζει επιχειρήσεις σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.

Θα περιλαμβάνονται επίσης Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιθέσεως Λέιζερ τύπου NAZAR και ESM/ECM. Ενδιαφέρον έχει το ότι στην μακέτα παρουσιάζονται δύο NAZAR (ένα στην πλώρη κι ένα στην πρύμνη, μαζί με τα αντιπυραυλικά συστήματα GEZGIN) που παρουσιάζονται ως ικανά για καταστροφή πυραυλικών απειλών.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments