Κυψέλη: Νεκρή ηλικιωμένη από φωτιά σε διαμέρισμα
Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα 3ου ορόφου της οδού Θήρας, στην Κυψέλη, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά περί τις 23:10.
Οι πυροσβέστες οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο έσβησαν άμεσα τη φωτιά, η οποία δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις. Βρήκαν όμως νεκρή τη γυναίκα, η οποία δεν έφερε εγκαύματα.
Για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αρκετές πυρκαγιές στη χώρα μας ξεκινούν από τα σπίτια και τα διαμερίσματα. Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρέχουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά στο σπίτι.
Προληπτικός έλεγχος πριν πέσετε για ύπνο
- Κλείστε όλες τις εσωτερικές πόρτες. Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν όχι μόνο την εξάπλωση της φωτιάς αλλά και εμποδίζουν τον καπνό που είναι εξίσου μεγάλος κίνδυνος.
- Αφαιρέστε τα βύσματα (ρευματολήπτες) που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, όπως η τηλεόραση σας (αλλά όχι εκείνα που προορίζονται να παραμένουν αναμμένα, όπως ψυγείο ή το βίντεο σας).
- Ελέγξτε την κουζίνα ώστε να είναι απενεργοποιημένη.
- Μην αφήνετε το πλυντήριό σας αναμμένο τη νύχτα.
- Κλείνετε το θερμοσίφωνα
- Βάλτε μια συσκευή προφύλαξης φωτιάς γύρω από το τζάκι.
- Να αδειάζετε τα σταχτοδοχεία, φροντίζοντας να ελέγχετε αν τα αποτσίγαρα είναι καλά σβησμένα
Διαδρομή απόδρασης σε περίπτωση φωτιάς
- · Σχεδιάστε μια πορεία διαφυγής.
- · Βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν πώς να ξεφύγουν.
- · Να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου φωτιάς και συναγερμού.
- · Διατηρείτε όλες τις εξόδους καθαρές και χωρίς εμπόδια, ακόμα και τους κοινόχρηστους χώρους.
Αν παγιδευτείτε από τις φλόγες στο διαμέρισμά σας
- · Εάν η φωτιά σας εμποδίζει να φύγετε από το διαμέρισμά σας, πηγαίνετε σε ένα χώρο κοντά σε ένα παράθυρο με το τηλέφωνο.
- · Καλέστε την πυροσβεστική στο 199 και δώστε τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό του διαμερίσματός σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.
- · Καλύψτε τα κενά γύρω από τις πόρτες με υγρές πετσέτες και παραμείνετε χαμηλά στο πάτωμα.
- · Ο καπνός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις πυρκαγιές. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά και για να διαφύγουμε θα πρέπει να να περάσουμε μέσα από καπνό, τότε σερνόμαστε χαμηλά κάτω από τον καπνό κρατώντας το κεφάλι μας 30 – 60 εκατοστά ψηλά από το πάτωμα. Αυτή είναι η ζώνη ασφαλείας, όπου ο αέρας θα είναι καθαρός.
Δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ
- · Για να διαφύγουμε, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε μία φωτιά διότι μπορεί αυτό να παγιδευτεί μεταξύ δύο ορόφων ή μπορεί να μας κατεβάσει σε όροφο που υπάρχει φωτιά.
- · Για να διαφύγουμε, πάντα χρησιμοποιούμε τις σκάλες.
Πως ανοίγουμε τις πόρτες
Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, γονατίζουμε και βάζουμε την παλάμη μας στον χώρο μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της. Αν η πόρτα καίει, αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει φωτιά οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη διέξοδο. Αν η πόρτα έχει κανονική θερμοκρασία τότε ανοίγουμε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα μας πίσω από αυτή ώστε εάν χρειαστεί, να την κλείσουμε απότομα. Αν όλα είναι εντάξει τότε φεύγουμε προσεκτικά κλείνοντας όλες τις πόρτες πίσω μας.
Να θυμάστε τα εξής:
- · Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο – τον καπνό.
- · Διατηρείτε τους διαδρόμους διαφυγής καθαρούς – μην αφήνετε μεγάλα αντικείμενα όπως καροτσάκια ή έπιπλα, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά, σε διαδρόμους και σκάλες.
Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα συστήματα πυρανίχνευσης είναι η ιδανική επιλογή για την προστασία του σπιτιού από περιπτώσεις πυρκαγιάς. Αποτελούνται από ανιχνευτές καπνού, αερίου, φωτιάς ανάλογα το χώρο που θα τοποθετηθούν.
Τα συστήματα πυρανίχνευσης μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το σύστημα συναγερμού. Μπορούν να συνδεθούν σε κέντρο λήψης σημάτων και με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο με αποτέλεσμα σε περίπτωση συμβάντος να στείλουν σήμα κινδύνου στον κεντρικό σταθμό λήψης σημάτων και έτσι να ενημερωθούν άμεσα η πυροσβεστική καθώς και ο ιδιοκτήτης του χώρου.
Στις οικίες συνήθως συναντάμε ανιχνευτές καπνού στην κουζίνα ή στην αποθήκη ή το λεβητοστάσιο. Επίσης επιπλέον χώροι στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν οι ανιχνευτές καπνού για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια.
Προσοχή στα εύφλεκτα υλικά
Εσείς ή κάποιος άλλος που διαμένει ή επισκέπτεται το σπίτι σας δεν πρέπει να διατηρεί φυσικό αέριο, βενζίνη ή παραφίνη ή άλλα υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα στο σπίτι σας, σε κοινόχρηστους χώρους, σε υπόστεγα ή σε γκαράζ.εκτός από εκείνα τα είδη που ευλόγως απαιτούνται για κανονική οικιακή χρήση.
Οποιαδήποτε προϊόντα που αγοράζετε θα έχουν πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να τα αποθηκεύετε. Εάν πρέπει να διατηρείτε υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές προφυλάξεις που μπορείτε να τις ακολουθήσετε.
- • Να διατηρείτε μόνο μικρές ποσότητες για την αφαίρεση των κενών φιαλών το συντομότερο δυνατό.
- • Να αποθηκεύετε τα προϊόντα μακριά από πηγές ανάφλεξης, όπως κουζίνες ή ηλεκτρικές συσκευές.
- • Να αποθηκεύετε τα προϊόντα σε ασφαλές μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα πάρουν.
- • Αφαιρέστε τα επικίνδυνα είδη που είναι ξεπερασμένα και αν η συσκευασία τους έχει υποστεί ζημιά. Απαλλαγείτε από αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
- • Διατηρείτε τα είδη στα πρωτότυπα δοχεία με τις ετικέτες άθικτες. (Τα παιδιά μπορεί να νομίσουν ότι είναι ένα ποτό.)
Επιπλέον συμβουλές
- · Αποφύγετε την υπερφόρτωση στις πρίζες.
- · Μην χρησιμοποιείτε θερμαντήρες για το στέγνωμα των ρούχων σας και να τα κρατείτε σε ασφαλή απόσταση για να αποφεύγετε η έκρηξη φωτιάς.
- · Μην καπνίζετε στο κρεβάτι.
- · Να είστε προσεκτικοί με κεριά και αναμμένα είδη. Αποφεύγετε την τοποθέτησή τους πάνω ή κοντά σε υλικά που θα μπορούσαν να καίγονται ή να αναφλέγονται όπως οι κουρτίνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας