Ταλιμπάν Αφγανιστάν: Οι Αφγανοί που απελαύνονται θα οδηγούνται στο δικαστήριο
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μίλησε σε Αυστριακή εφημερίδα σχετικά με το τι θα γίνεται σε περίπτωση απέλασης των Αφγανών από την Ευρώπη. Πρόσφατα το Αφγανιστάν αντιμετώπισε δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν είναι σίγουρο, η ΕΕ ψάχνει να βρει τρόπους να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώνεται. Η Αυστρία, που έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους αιτούντες άσυλο, θέλει να προχωρήσει σε απελάσεις Αφγανών, μία κίνηση που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αυστρία: Κέντρα απέλασης σε γειτονικές χώρες
Σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα που επικαλείται έναν εκπρόσωπο του ισλαμιστικού κινήματος η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί να παραλάβει τους Αφγανούς μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορριφθούν στην Ευρώπη και κατόπιν θα τους οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι θα συνεχιστούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο πίσω στο Αφγανιστάν, για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό. Ο υπουργός Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε πάντως στη συνέχεια ότι δεν γίνεται πλέον να στέλνονται οι άνθρωποι αυτοί πίσω στη χώρα τους, αλλά θέλει να συσταθούν «κέντρα απέλασης» σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα τους παραλάβουν.
“Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο”
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς», είπε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα δέχονταν Αφγανούς από τη Γερμανία ή την Αυστρία, εφόσον δεν τους χορηγήσουν άσυλο ή αν απελαθούν επειδή διέπραξαν αδικήματα σε αυτές τις χώρες.
Ο Μουτζαχίντ δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο θα οδηγούνταν στο δικαστήριο ή τι ποινή θα τους επιβαλλόταν. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά», είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας