Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 31/08: Γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 31/08: Γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 31/08: Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το Φθινόπωρο, συνεχίζονται οι εκκλήσεις από τους ειδικούς για τον εμβολιασμό.

Τα κρούσματα για σήμερα 31/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 2.343, εκ των οποίων 614 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 212 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 69 κρούσματα, τα Χανιά 30 και το Ρέθυμνο 18.

Μετά την ανακοίνωση του νέου υγειονομικού πακέτου για την καταπολέμηση της πανδημίας υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία απευθύνουν εκκλήσεις για τον όσο πιο σύντομο εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.  Κρούσματα σήμερα 30/08

Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς

«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τζανάκης για κορωνοϊό: Πιθανές οι χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά αν νοσήσουν βαριά

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στη νόσηση των παιδιών, με αφορμή βρετανική έρευνα που έδειξε ότι, «όσοι προσβάλλονται με τη Δέλτα έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν και 1,5 να νοσήσουν βαριά από ό,τι αν νοσήσουν από τη μετάλλαξη Άλφα».

Η βαριά νόσηση των παιδιών «επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές», είπε. «Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο. Βεβαίως, ένα στα δέκα θα περάσει σοβαρά τη νόσο, επομένως έστω και το ένα πρέπει να το προστατεύσουμε», συνέχισε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης τονίζοντας ότι «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο, τα εμβολιάζουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά». «Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση το χειμώνα», ανέφερε για τη νοσηλεία παιδιών και έκανε λόγο για ειδικό σχέδιο που καταρτίζει για τα νοσοκομεία Παίδων του υπουργείο Υγείας.

Καπραβέλος: H νόσος αυτή τη φορά προχωράει πιο γρήγορα

«Δεν μας βρίσκετε σε καλό δρόμο. Πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε για τους μήνες», ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος στο OPEN.

Στη συνέχεια εξήγησε πως το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή «έχει σχεδόν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, γεμάτες πάνω από το 95%. Εχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει».

«Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία»

«Είμαστε στην αρχή και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Και χρόνια, δεν έχω δει πνευμονίες, κατακαλόκαιρο και ξέρετε αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πιο γρήγορα», εξήγησε ο κ. Καπραβέλος.

Οπως ανέφερε, «παρότι έχουμε 40-50 ασθενείς που νοσηλεύουμε, οι 20 από αυτούς είναι στην Εντατική Μονάδα, δηλαδή είναι πολύ βαριά περιστατικά. Αν σκεφτούμε πως επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε αυτό το ποσοστό, δεν είναι καλά τα νέα».

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα. Ας πάψει το θέμα των μέτρων και του εμβολιασμού να είναι θέμα φιλοσοφικό, κοινωνικό, θρησκευτικό. Εχουμε έναν κοινό εχθρό, τον ιό».

Μάλιστα, παρότρυνε τον καθένα να πείσει κάποιον που ξέρει ότι δεν κάνει το εμβόλιο γιατί φοβάται. «Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, να πάρουν και η Πολιτεία και οι πολίτες μέτρα προστασίας», συμπλήρωσε.

Γκάγκα: Πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση

Ερωτηθείσα για το άμεσο μέλλον ανέφερε ότι «με φοβίζει πάρα πολύ το πώς θα είναι τα νοσοκομεία σε Αθήνα και της περιφέρειας και πώς θα είναι η ζωή για όλους, πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση, για να γυρίσουμε στη φυσιολογική ζωή με εμβολιασμούς και τήρηση των μέτρων προφύλαξης».

«Είμαστε συνεχώς γεμάτοι, είμαστε το μεγαλύτερο βέβαια νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, με το που αδειάζει ένα κρεβάτι ταυτοποιείται και έρχεται άλλος ασθενής. Η πίεση και οι εισαγωγές είναι καθημερινές. Πάνω από 300 κρεβάτια έχουμε και 84 κρεβάτια είναι μονάδες» ανέφερε.

Οι πανελλαδικές νοσηλείες, συνέχισε η κ. Γκάγκα, έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα σε 2 εβδομάδες, εμείς εδώ και σε 1 μήνα περίπου είμαστε συνεχώς γεμάτοι. Αλλα νοσοκομεία πιθανόν πρέπει να ανοίξουν, χρειάζονται καινούργια τμήματα, εμείς γυρίσαμε το νοσοκομείο σε λειτουργία COVID εδώ και 1,5 μήνα περίπου.

Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα

Μιλώντας στο Open η Ματίνα Παγώνη σημείωσε χαρακτηριστικά, «Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη.

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα.

Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments