Κόσμος

ΟΗΕ για Αφγανιστάν: Μια ανθρωπιστική κρίση αναδύεται

ΟΗΕ για Αφγανιστάν: Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού ανέφερε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας προειδοποιεί πως το Αφγανιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή. Όλα αυτά την ώρα που έγιναν δύο εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και την ευθύνη ανέλαβε για το χτύπημα το Ισλαμικό Κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν, ζητώντας κονδύλια για τη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. «Μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης» και «την απειλή ολικής κατάρρευσης των βασικών υπηρεσιών».

“Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή”

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν επαρκή, ευέλικτη και ολοκληρωμένη χρηματοδότηση» στον αφγανικό λαό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται «στην πιο σκοτεινή του ώρα» όσον αφορά τις βασικές του ανάγκες.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο, αν και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Τι προβλέπει το περιφερειακό σχέδιο του ΟΗΕ

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, εξάλλου, άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

” Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα”

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας. Κάπου 7.300 νέοι Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο