Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν συνάντησε την Μέριλιν

Γνώστες και άγνωστες ιστορίες ήρθαν στο φως μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης, ένας «μεγάλος Έλληνας» που άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά και πέρασε πλέον στην αιωνιότητα, «έφυγε» από τη ζωή στα 96 του χρόνια, συνέθεσε μια ζωή γεμάτη ιστορία.

Γεγονότα και συναντήσεις από την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον και σχόλια και διάλογοι έβρισκαν τον τρόπο να έρχονται στη δημοσιότητα.

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής και δεκαετίες επιτυχιών διεθνούς εμβέλειας, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γνωρίσει το «πάνθεον» των σπουδαίων προσωπικοτήτων όλου του κόσμου, ένας από αυτούς ήταν και ο Φιντέλ Κάστρο.

Ένα από τα περιστατικά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με την Μέριλιν Μονρόε.

Oταν ο Μίμης Ανδρουλάκης τον ρώτησε κάποτε πώς του φάνηκε η Μέριλιν Μονρόε, ο Μίκης απάντησε: «Δεν είναι του γούστου μου! Ήταν μια ξανθιά βλάχα». Πού τη γνώρισε; «Είχα πάει με τον σκηνοθέτη Πάουελ στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσα τη μουσική στο “Honeymoon” (τέλη της δεκαετίας του ’50). Εκείνη στο διπλανό στούντιο γύριζε το “Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια” με τον Λόρενς Ολίβιε. Συνάντησα τον συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, επίσημο εραστή της τότε, να της κρατά την τσάντα έξω από τις τουαλέτες. Ήταν αριστερός και πιάσαμε συζήτηση.

Όταν βγήκε η Μονρόε, με σύστησε: “Ενας έλληνας συνθέτης”. Με κάλεσε σε γεύμα. Η Μέριλιν Μονρόε, ξανθιά, με το μαντίλι στο κεφάλι, έμοιαζε με χαμογελαστή ρωσίδα χωριατοπούλα». Κάποια χρόνια αργότερα Μίλερ και Ολίβιε θα είναι από τους πρώτους στο διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση του Μίκη-δεσμώτη της χούντας.

Το περιστατικό που τρόμαξε τον Φιντέλ Κάστρο

Η παραμονή του Μίκη στην Κούβα είχε διάφορα αξιομνημόνευτα περιστατικά. Ένα από αυτά ήταν η περίφημη… κωδωνοκρουσία που σκάρωσε στην Αβάνα ο Θεοδωράκης, τρομάζοντας τον Κάστρο.

Ο Μίκης «συνωμότησε» με τον δήμαρχο της Αβάνας και τον υπεύθυνο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να επιτρέψουν να παίξουν οι καμπάνες του καθεδρικού ναού, στο κατάλληλο σημείο του Canto General.

Όταν άρχισαν να χτυπούν αναστάσιμα οι καμπάνες, ο Φιντέλ Κάστρο πετάχτηκε όρθιος με το περίστροφο στο χέρι, οι φρουροί πήραν θέσεις και… σήμανε συναγερμός στην πλατεία.

Ο κόσμος αναστατώθηκε καθώς όλοι νόμιζαν πως είχε ξεσπάσει αντεπαναστατικό πραξικόπημα, αφού οι καμπάνες είχαν μείνει σιωπηλές επί τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο