Πολιτική

Στην Αθήνα τη Δευτέρα η ΥΠΕΞ της Λιβύης

Οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα στις 16:20.

Συνάντηση με την λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση, διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα στις 16:20.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η ελληνική στήριξη στην Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρα του Δικαίου της Θάλασσας, οι εξελίξεις στην Λιβύη ενόψει και των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης.

Επίσης, αναμένεται να εξετασθούν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Δένδιας για προσφυγικό: Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε ομιλία του σε συνέδριο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και το Κυπριακό.

O Νίκος Δένδιας σε ομιλία του σε συνέδριο μίλησε σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου. Πέρα όμως από την περιοχή μίλησε και για την Τουρκία, αλλά και για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή στην Γενεύη.

«Η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου θα φανεί η πολιτική ωριμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο συνέδριο «2021 Bled Strategic Forum», στο πάνελ με θέμα: «Η Μεσόγειος: μια γεωστρατηγική σκακιέρα». «Θα αποδείξει αν η ΕΕ έχει αποφασίσει ή θα αποφασίσει να γίνει παγκόσμιος παίκτης ή αν θα μείνει παρατηρητής», τόνισε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική αρχιτεκτονική της περιοχής της Μεσογείου”

«Το 2015 ήταν η πρώτη φορά που είδαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. «Όπως ανέφερε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό είναι κάτι που δε θα δεχθούμε.»

«Υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική αρχιτεκτονική της περιοχής της Μεσογείου. Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε την ανάγκη μα μπουν και άλλοι παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα η Ινδία, χώρες που αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο, όπως το αντιλαμβανόμαστε και εμείς». Άλλωστε, όπως επεσήμανε, αναφερόμενος στην πανδημία αυτό που έγινε εμφανές είναι πως κανείς δεν μπορεί να τη νικήσει, χωρίς τη συνεργασία.

«Είμαστε μια μάλλον μικρή σε μέγεθος χώρα, όμως παρόλα αυτά βοηθήσαμε τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, ενώ τη στιγμή που μιλάμε ένα ελληνικό αεροσκάφος κατευθύνεται στη Ρουάντα με εμβόλια, θα στείλουμε ακόμη εμβόλια στην Τυνησία και την Κένυα. Γιατί; Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι αν δε βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, η πανδημία θα επιστρέψει», ανέφερε. «Το ένα πράγμα που κέρδισε η ανθρωπότητα είναι ότι είμαστε πολύ μικροί για να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε τείχη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σαν ανθρωπότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο