Αφγανιστάν: Ανακοίνωσαν την νέα κυβέρνηση οι Ταλιμπάν
Την νέα Κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν σε νέα συνέντευξη Τύπου. Όπως είχε διαρρεύσει η πρώτη κυβέρνηση του νέου καθεστώτος αποτελείται αμιγώς από ταλιμπάν. Ο συνιδρυτής των ταλιμπάν Μουλά Μπαράνταρ ηγείται της νέας αφγανικής κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μουλά Μοχάμεντ Χασάν – ο ηγέτης της επιτροπής λήψης αποφάσεων των Ταλιμπάν – θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ. Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν αναβλήθηκε δύο φορές καθώς οι αντάρτες φέρονται να αγωνίζονται να σχηματίσουν μια διοίκηση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.
Τα μέλη της Κυβέρνησης των Ταλιμπάν
Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε από τους Ταλιμπάν ο Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ, συνιδρυτής και επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης.
Αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.
Άλλοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μουλά Γιακούμπ ως υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας και τον Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι ως δεύτερο αναπληρωτή.
Ο Σαρατζουντίν Χακάνι είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
“Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους”
Όμως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι αμφιβάλουν για τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν από τις πράξεις τους. «Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη μας τις πράξεις τους», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Οπότε έχουν πολλά να αποδείξουν (…) και έχουν επίσης πολλά να κερδίσουν, αν μπορέσουν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν με πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην εξουσία», πρόσθεσε.
“Αλλά δεν θα βιαστούμε να αναγνωρίσουμε τη νέα αυτή κυβέρνηση “
Ο Γκούναρ Βίγκαντ, αρμόδιος της ΕΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η Ένωση δεν θα αναγνωρίσει επισήμως το ισλαμιστικό κίνημα, αν δεν πληροί κάποιους όρους, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και στο πλαίσιο της G7: πρέπει να έχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν, πρέπει να συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν, πρέπει να επηρεάσουμε τους Ταλιμπάν, πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα μέσα που διαθέτουμε», δήλωσε απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλά δεν θα βιαστούμε να αναγνωρίσουμε τη νέα αυτή κυβέρνηση ούτε να αποκτήσουμε επίσημες σχέσεις», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας