Κρούσματα σήμερα 12/09: Το άνοιγμα των σχολείων αυξάνει την ανησυχία των ειδικών
Τα κρούσματα για σήμερα 12/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 11/09, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 2.197, με 433 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη.
Το αυριανό άνοιγμα των σχολείων διογκώνει την ήδη έντονη ανησυχία των ειδικών και των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των διασωληνωμένων.
Τζανάκης: «Τον επόμενο μήνα θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους»
Οι θάνατοι δυστυχώς για τις 2 επόμενες βδομάδες θα είναι πάνω από 30, επισήμανε σε δηλώσεις του ο καθηγητής κος Τζανάκης.
«Τις επόμενες 30 μέρες θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων ανεμβολίαστοι», τόνισε.
Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, επεσήμανε ότι είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας. «Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».
Τζανάκης: Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται καθοδική πορεία στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων
Για την πορεία του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας πως «θα έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο με περίπου 2000-2500 κρούσματα προς το τέλος του.»
Επίσης, προς το τέλος του μηνός αναμένεται καθοδική πορεία στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων, αλλά μετά θα φανεί το αποτύπωμα της κινητικότητας λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Από αυτό εξαρτάται η πορεία, εξήγησε ο καθηγητής.
«Γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα» για να μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για τον Οκτώβριο, ανέφερε.
Σχολεία
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τζανάκης είπε πως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι επαρκούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τόνισε, δε, ότι οι γονείς πρέπει να φερθούν υπεύθυνα και να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους.
Κρούσματα σήμερα 12/09: Νοσοκομεία και εμβόλιο
Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 300-350 μη εμβολιασμένους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και 25-30 εμβολιασμένους, κάτι που δείχνει την επίδραση τους εμβολιασμού, είπε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι αν είχαμε εμβολιαστεί πλήρως θα είχαμε περίπου 50 διασωληνωμένους μόνο.
«Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση. Όσο περνάει ο καιρός πέφτει η αποτελεσματικότητά του ως προς τη μόλυνση, όμως δεν εξουδετερώνεται πλήρως», διευκρίνισε.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από ό,τι οι ανεμβολίαστοι.
«Το άνοιγμα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων»
Την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους, θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, συμμερίζεται και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η καθηγήτρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα, αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.
Κρούσματα σήμερα 12/09: Σχολεία: «Να μην αρχίσουν τα μαθήματα ή να γίνονται έξω»
Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από εκείνος που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί ακόμα και η λύση του lockdown, για να πέσουν τα κρούσματα. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.
Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούργια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, της επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000 ημερησίως.
«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επεσήμανε ότι θα πρέπει, κάποια στιγμή, ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.
Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.
«Τα σχολεία θα ξανακλείσουν»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν, λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.
«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό, ώστε τα παιδιά, το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου, ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δεν θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι, στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Κρούσματα σήμερα 12/09: «Να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά»
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις του στον Ant1, τόνισε πως «τα εργαλεία που έχουμε είναι το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά».
Και προσέθεσε πως «το 10%, που είναι εμβολιασμένα, είναι μικρό ποσοστό», αναφέροντας ότι στους φοιτητές μας «είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και, φυσικά, έχουμε και το εργαλείο των self test».
«Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας