Ελλάδα

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Νέα πραγματικότητα θα ισχύσει από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αποκλείονται από μία σειρά δραστηριοτήτων, ενώ σε κάποιες άλλες υποχρεώνονται να παρουσιάζουν αρνητικό rapid τεστ.

Η καθημερινότητα αλλάζει με νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι αποκλείονται από μία σειρά δραστηριοτήτων, καθώς δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους περισσότερους κλειστούς χώρους χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test.

Συγκεκριμένα, μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης, δηλαδή σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, οι κλειστοί χώροι εστίασης θα είναι αμιγώς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

Σε θέατρα και κινηματογράφους, αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο εάν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα γυμναστήρια, επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Σχολεία

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού στις σχολικές τάξεις, οι γονείς παραμένουν ανήσυχοι, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που συνιστούν να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους ειδικούς ως «νέα πανδημία», εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά «αμφιλεγόμενων» – κατά πολλούς ειδικούς, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αποφάσεων, όπως το κλείσιμο ενός τμήματος, εφόσον παρουσιαστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω, αναλόγως της εξέλιξης.

Έτσι, όμως, δημιουργείται περαιτέρω ανασφάλεια και φόβος, ενώ δίδεται η εικόνα πως, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση εφάρμοζε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, πλέον, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς ιθύνοντες, με κριτήρια οικονομικά και άλλα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα «καμπανάκια» και οι ανησυχίες των γιατρών.

Παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι, προκειμένου να μην κολλήσουν.

Μία από τις βασικές ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν, θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο