Τέταρτο κύμα: Στο ζενίθ η θετικότητα του κορωνοϊού
Προ των πυλών βρίσκεται το τέταρτο κύμα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά. Την ίδια ώρα την Τετάρτη τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.422, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 543 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 317 λοιμώξεις.
Εκτός αυτού κάποιοι κάνουν λόγο για σταδιακή μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. Μερικοί επιστήμονες όμως αναφέρουν πως η επιδημιολογική εικόνα είναι επισφαλής. Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται το μέτρο της υποχρέωσης εμβολιασμού των υγειονομικών, ενώ ξεκίνησε και η τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους.
Στο ζενίθ η θετικότητα σε πέντε περιοχές
Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που τόσο ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός αλλά και η συνολική επιδημιολογική τους εικόνα εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εφαρμοστεί μίνι lockdown σε τέσσερις περιοχές.
- Καβάλα: 3,34%
- Πέλλα: 2,95%
- Πιερία: 2,43%
- Ημαθία: 3,14%
Πέρα από αυτές τις τέσσερις περιοχές υψηλό ποσοστό θετικότητας καταγράφει και η Κάρπαθος με 4,69%.
Μεγάλη αγωνία για τα σχολεία
Υπαρκτός είναι ο φόβος για διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν το 20-25% των νέων κρουσμάτων να αφορά σε ηλικίες 0-17 ετών, ήδη τις πρώτες τρεις ημέρες επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Σήμερα, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 567 νέες διαγνώσεις σε ανηλίκους από τα 38.285 αποτελέσματα και τους 42.979 επανελέγχους που δηλώθηκαν συνολικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Για την απλοποίηση του ελέγχου τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, μάλιστα, δημιουργείται εντός των επόμενων ημερών η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr. Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, μαθητές και φοιτητές θαδηλώνουν εκεί το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.
Για τη νέα πλατφόρμα κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία, ενώ έως την έναρξη λειτουργίας της, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.
Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά
Καθώς τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εκτεθειμένα στη νόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Άλκη Βατόπουλο, Καθηγητή Μικροβιολογίας, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων.
«Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς» είπε ο κ. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως δεν θα νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.
«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στο MEGA.
Μέχρι και 5.000 κρούσματα την ημέρα
Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες μέρες θα «δούμε» ακόμη και 5.000 κρούσματα την ημέρα, προέβη ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι επίκειται έλευση νέου κύματος της πανδημίας τον επόμενο μήνα.
Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα, θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5.000 κρουσμάτων ημερησίως. «Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε στον Σκάι, ο κ. Θωμαΐδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας