AUKUS: Αιφνιδιασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση – «Δεν ενημερωθήκαμε»
Ιδιαίτερα αιφνιδιαστική ήταν η ανακοίνωση των ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας για την τριμερή αμυντική συμφωνία «AUKUS», καθώς μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ενημέρωση δεν είχε ενημερωθεί για την εν λόγω εξέλιξη. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τις εξελίξεις, πάντως, να δημιουργούν και πάλι ίχνη «περιθωροποίησης» της Ε.Ε. στη διεθνή στρατηγική σκακιέρα.
Η κίνηση πάντως των τριων χωρών φαίνεται πως δημιουργεί μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση, αυτή τη φορά με την Κίνα.
AUKUS: Τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Όπως δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού. «Η ανάλυση της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο» πρόσθεσε ο κ. Στάνο.
Πάντως, η Κομισιόν τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο τριμερές σύμφωνο. Σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και τις συνέπειες της οργής αυτής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».
Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως το σύμφωνο των τριών σηματοδοτεί ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε μια περιφέρεια στρατηγικού ενδιαφέροντος. «Μια ισχυρή ινδο-ειρηνική στρατηγική είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ», έγραψε στο Twitter.
AUKUS: Οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Γαλλίας, η οποία πάντως καταγγέλλει το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι έχει στρατηγική συμμαχία και με τις τρεις χώρες, έχει αποκλειστεί από τη συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα η AUKUS θέτει τέλος στη συμφωνίας με την Αυστραλία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων συνολικού ύψους 90 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αυστραλία -που ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία με το Παρίσι και θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια- κινείται «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της μεταξύ τους συμφωνίας».
Σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σημειώνουν: «Η επιλογή των ΗΠΑ να αφήσουν στο περιθώριο ένα Ευρωπαίο σύμμαχο σαν τη Γαλλία από μια συμφωνία με την Αυστραλία σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δείχνει έλλειψη συνοχής την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει για λυπάται πολύ».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Ζεράρ Αρό, σχολίασε μέσω Twitter: «Η Γαλλία μόλις συνειδητοποίησε την πικρή αλήθεια ότι δέχτηκε μια πισώπλατη μαχαιριά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στο έδαφος της Αυστραλίας. Αυτά έχει η ζωή». Και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανακληθεί η συμφωνία για τα υποβρύχια, καθώς μια αλλαγή της συμφωνίας θα μπορούσαν «εύκολα» να μετατραπούν σε πυρηνικά.
Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «δεν ήταν πεταμένα λεφτά το 2,4 δισ. που ήδη δαπανήθηκαν, γιατί βελτίωσαν την αμυντική ισχύ της χώρας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας