Κόσμος

Κορωνοϊός: Εξελίσσεται ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα από αέρος

Κορωνοϊός: Εξελίσσεται ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα από αέρος
Κορωνοϊός: «Οι παραλλαγές γίνονται όλο και καλύτερες στη μετάδοση από αέρος, οπότε πρέπει να παρέχουμε καλύτερο εξαερισμό και να φοράμε μάσκες», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας, της οποίας ηγήθηκε το University of Maryland School of Public Health, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό τον εκπνέουν και αυτοί οι οποίοι είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Άλφα (η οποία ήταν η κυρίαρχη όταν έγινε η συγκεκριμένη έρευνα) έβγαζαν στον αέρα 43-100 φορές περισσότερο ιό από ό,τι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με τα αρχικά στελέχη του, συμπεραίνοντας πως ο κορωνοϊός εξελίσσεται ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα από αέρος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως οι χαλαρές υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μείωναν την ποσότητα του ιού που έβγαινε στον αέρα γύρω από αυτούς που είχαν μολυνθεί κατά το ήμισυ.

Κορωνοϊός: Πως ο κορωνοϊός εξελίσσεται ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα από αέρος

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases. «Η τελευταία μας έρευνα παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία της μετάδοσης από αέρος» είπε ο Ντον Μίλτον, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο UMD SPH (University of Maryland School of Public Health). «Ξέρουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα που κυκλοφορεί τώρα είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Άλφα. Η έρευνά μας δείχνει πως οι παραλλαγές γίνονται όλο και καλύτερες στη μετάδοση από αέρος, οπότε πρέπει να παρέχουμε καλύτερο εξαερισμό και να φοράμε μάσκες που εφαρμόζονται πιο στενά, επιπρόσθετα στον εμβολιασμό, προκειμένου να βοηθήσουμε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».

Κορωνοϊός

Σύμφωνα με την huffingtonpost, η ποσότητα του ιού στον αέρα που προερχόταν από μολύνσεις με την παραλλαγή Άλφα ήταν πολύ μεγαλύτερη (18 φορές) από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις αυξημένες ποσότητες ιού σε ρινικά επιχρίσματα και σάλιο. Μία εκ των ερευνητών, η Τζιανιού Λάι, διδακτορική, είπε πως «γνωρίζαμε ήδη ότι ο ιός στο σάλιο και στα ρινικά επιχρίσματα ήταν αυξημένος στις λοιμώξεις της παραλλαγής Άλφα. Ο ιός από τη μύτη και το στόμα μπορεί να μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων κοντά σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Μα η έρευνά μας δείχνει πως ο ιός στα εκπνεόμενα αερολύματα αυξάνεται ακόμα παραπάνω».

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει πριν την έλευση της παραλλαγής Δέλτα, υποδεικνύοντας πως ο ιός εξελίσσεται έτσι ώστε να ταξιδεύει καλύτερα μέσω του αέρα. Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν και άλλες χρόνιες παθήσεις, εκείνοι με νευρολογικές παθήσεις όπως άνοια και Πάρκινσον, καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Οι ίδιες ακριβώς ευπαθείς ομάδες θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”) αφορούσε 6,9 εκατομμύρια εμβολιασμένους, από τους οποίους τα 5,2 εκατομμύρια με δύο δόσεις.

Οι ερευνητές επιβεβαιώσαν ότι ο εμβολιασμός παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της πιθανότητας νοσηλείας, όμως ορισμένες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν σε κίνδυνο παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Κορωνοϊός

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 έχουν κατά σειρά οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν (12,7 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό), με μεταμόσχευση νεφρών (8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο), με δρεπανοκυτταρική αναιμία (7,7 φορές), όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (4,1 φορές), όσοι κάνουν χημειοθεραπεία (4,3 φορές), όσοι έχουν HIV/AIDS (3,3 φορές), εκείνοι με κίρρωση του ήπατος (τριπλάσιος κίνδυνος), με νευρολογικές παθήσεις (2,6 φορές), με πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγούς οργάνου (2,5 φορές), με άνοια (2,2 φορές), με Πάρκινσον (2,2 φορές).

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο (από 1,2 έως δύο φορές) θανάτου των εμβολιασμένων είναι: χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνος αίματος, επιληψία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειακή νόσος, θρομβοεμβολή, διαβήτης τύπου 2. Ανάλογα αυξημένος είναι για τους ανωτέρω πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς και ο κίνδυνος για εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω Covid-19.

Ένας νέος αλγόριθμος των Βρετανών επιστημόνων προβλέπει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό το νέο εργαλείο αναμένεται να βοηθήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων από τους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments