Κόσμος

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Η Μόσχα ευθύνεται για τη δολοφονία του

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Η Μόσχα ευθύνεται για τη δολοφονία του
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου. Ο Λιτβινένκο δηλητηριάσθηκε το 2006 στη Βρετανία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε σήμερα μία ιστορική απόφαση για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο: Ιστορική απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο αναλυτικά, το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» πως οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους».

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Λίγα λόγια για τον Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Ο Αλεξάντρ (Σάσα) Λιτβινένκο (Алекса́ндр Ва́льтерович Литвине́нко, 4 Δεκεμβρίου 1962 – 23 Νοεμβρίου 2006) ήταν συγγραφέας και πρώην πράκτορας της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Γεννήθηκε στο Βορονέζ (Voronezh) της Ρωσίας και ο πατέρας του, ουκρανικής καταγωγής, ήταν ιατρός. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Το 1988 εισήλθε στη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας (KGB). Τον Νοέμβριο του 1998 ως πράκτορας της FSB μαζί με κάποιους άλλους σε συνέντευξη τύπου κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν ότι μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σκόπευε να οργανώσει δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του.

Με εντολή του αρχηγού της FSB, Βλαντιμίρ Πούτιν, απολύθηκε από την υπηρεσία. Όπως δήλωσε χρόνια αργότερα ο Πούτιν, πήρε την απόφαση να τον απολύσει επειδή οι αξιωματούχοι της FSB δεν πρέπει να οργανώνουν συνεντεύξεις τύπου και να δημιουργούν σκάνδαλα.

Μετά την απόλυσή του συνελήφθη αρκετές φορές από την ρωσική αστυνομία και τον Νοέμβριο του 2000, ύστερα από πολλές περιπέτειες, κατέληξε στο Λονδίνο όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στις 14 Μαΐου 2001, του δόθηκε πολιτικό άσυλο και τον Οκτώβριο του 2006 απέκτησε την αγγλική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της συζύγου του, ο Λιτβινένκο δούλευε για την βρετανική MI6, ενώ του είχε ζητηθεί να συνεισφέρει σε έρευνα για την ρωσική μαφία και από τις ισπανικές υπηρεσίες.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο μαζί με τον Ρώσο ακαδημαϊκό Γιούρι Φελστίνσκι συνέγραψε το βιβλίο Blowing Up Russia (Ανατινάζοντας τη Ρωσία), στο οποίο αποκαλύπτεται ότι εκείνες οι βομβιστικές επιθέσεις, πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ήταν σχεδιασμένες από την FSB και τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας υποσχόμενος την πάταξη της τσετσένικης τρομοκρατίας. Από το Λονδίνο ο Λιτβινένκο ασκούσε συνεχώς κριτική στην κυβέρνηση Πούτιν για την αυταρχικότητα που επιδείκνυε ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει τον ίδιο και για παιδοφιλία.

Επίσης τον κατέδειξε ως ηθικό αυτουργό για την επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, όπου στοίχισε τη ζωή του προέδρου της χώρας, για την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας το 2003 από Τσετσένους τρομοκράτες και για την δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια. Μια από τις τελευταίες του έρευνες σχετιζόταν με την εταιρεία Yukos.

Την 1η Νοεμβρίου 2006 δηλητηριάστηκε από Πολώνιο 210 με αποτέλεσμα να πεθάνει στις 23 Νοεμβρίου. Ύστερα από έρευνες η βρετανική αστυνομία κατέδειξε τον Αντρέι Λουγκοβόι.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρίνα Λιτβινένκο και απέκτησαν τρία παιδιά. Ενταφιάστηκε σε μουσουλμανικό νεκροταφείο αφού λίγους μήνες πριν πεθάνει είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments