Κόσμος

Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρώνει σε όλο τον κόσμο

Μετάλλαξη Δέλτα: Η παραλλαγή του κορωνοϊού που τον καθιστά πιο μεταδοτικό εντοπίζεται σε 185 χώρες.

H μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα εντοπίζεται σε 185 χώρες.  Οι τρεις μεταλλάξεις αποτελούν πλέον αποτελούν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων στα οποία γίνεται ανάλυση του γονιδιώματος, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται. Η εμφάνιση, στα τέλη του 2020, παραλλαγών που συνιστούσαν αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως οδήγησε τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές «ανησυχητικές» και άλλες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ώστε να ιεραρχήσει την έρευνα και την παρακολούθησή τους σε όλον τον κόσμο.

Τι ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

«Η επικρατούσα παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα είναι η Δέλτα. Και μάλιστα, λιγότερο από το 1% των διαθέσιμων αναλύσεων γονιδιώματος είναι (των «ανησυχητικών παραλλαγών») Άλφα, Βήτα και Γάμμα», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο ιός (σ.σ. η παραλλαγή Δέλτα) έχει γίνει πιο ισχυρός, είναι πιο μεταδοτικός και ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους που κυκλοφορούν», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» και τις τέσσερις παραλλαγές. Μέχρι τώρα θεωρούσε «παραλλαγές ενδιαφέροντος» άλλες τέσσερις, τις Ήτα, Γιώτα, Κάπα και Λάμδα, αλλά οι τρεις πρώτες από αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, ανακοίνωσε η Βαν Κέρκοβ.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ξεκίνησε η χορήγηση τρίτων δόσεων

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις τον περασμένο μήνα, για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των μολύνσεων που επίσης αποδίδονται στη Δέλτα. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται επίσης να αρχίσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Pfizer αναγνωρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματός της μειώνεται με τον καιρό. Τον περασμένο μήνα, η AstraZeneca ανέφερε πως ακόμη μελετά πόσο διαρκεί η προστασία του δικού της σκευάσματος και αν χρειάζεται αναμνηστική δόση για τη διατήρηση της ανοσοποίησης.

«Το γεγονός πως βλέπουμε (…) υψηλότερα ιικά φορτία υποδεικνύει (…) πως πράγματι η επίτευξη συλλογικής ανοσίας ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση» από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Κουν Πάουλς, που επίσης εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Φαίνεται πως τα εμβόλια είναι καλύτερα στην αποτροπή σοβαρών μορφών της ασθένειες και λιγότερο «στην πρόληψη της μετάδοσης», κατά τον ίδιο. 

Η έρευνα αυτή, που ακόμη μένει να υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, μοιάζει να επιβεβαιώνει και να υπογραμμίζει την ανησυχία των επιστημόνων πως η παραλλαγή Δέλτα, η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, μπορεί να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους ευκολότερα. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βρετανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο