Ελλάδα

Γκάγκα: Kαμπανάκι κινδύνου για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Γκάγκα: Κατά την ενημέρωση της πανδημίας η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι κρίσιμη.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.125, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 403 κρούσματα και 345 νέες λοιμώξεις στην Θεσσλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, παρότι υπάρχει σταθεροποίηση, καθώς στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νόμο σε νόμο, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που συνέβη πέρυσι στην εν λόγω περιοχή.

“Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη είναι ανεμβολίαστοι.”

Η ίδια πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες, ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με την νόσο Covid-19 στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, όπως είπε, 55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και μόνο τέσσερις είναι εμβολιασμένοι.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακοί που ζήτησαν ή αρνούνται να συνεχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορονοιού, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. Τόνισε ότι από την αρχή αυτής της πανδημίας «όλοι μαζί Πανεπιστήμιο κι ΕΣΥ πορευθήκαμε για να την αντιμετωπίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε, δεν έχει γίνει καμιά αίτηση από πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να μην δέχονται περιστατικά κορονοϊού». Προφανώς τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα έχουν κι άλλα περιστατικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά τόνισε.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας

Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας και την αξία του ελέγχου (testing) μιλώντας για μία έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετική με την διασπορά του στελέχους Δέλτα η οποία μειώθηκε κατά 85% στο σχολικό περιβάλλον όταν τα παιδιά έκαναν συχνό test και φορούσαν μάσκα.

Το συχνό testing παραμένει σημαντικό γιατί μειώνει την διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον, τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι εμβολιάζονται. Όπως είπε, ήδη ένα ποσοστό 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας έχει πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εξηγώντας ότι στατιστικά παρατηρείται στη νότια Ελλάδα πιο υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο