Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η γεωπολιτική αστάθεια είναι η «νέα κανονικότητα»

Ευρωκοινοβούλιο: Η γεωπολιτική αστάθεια είναι η «νέα κανονικότητα»
Ευρωκοινοβούλιο: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παγκόσμια σταθερότητα. Αναλυτικά οι προβλέψεις της έρευνας.

Έρευνα που συνέταξε επιτροπή από το Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζει πως ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί στη διαρκή γεωπολιτική αστάθεια, καθώς αυτή θα είναι πλέον η νέα «κανονικότητα» παγκοσμίως.

Ευρωκοινοβούλιο: Η συμφωνία AUKUS, η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και πολιτική-κοινωνική ένταση στην Αν. Ευρώπη είναι απλώς αποδείξεις του ισχυρισμού, σημειώνει η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου.

Τον Ιούνιο του 2021, προτού συμβούν οι τεκτονικών διαστάσεων αλλαγές στη διεθνή σκηνή όταν η οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και μαζί με την Αυστραλία και το Ην. Βασίλειο προχώρησαν στη Συμφωνία του AUCUS που άφησε έκθετη τη Γαλλία, η ερευνητική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε μια προφητική έκθεση.

Η εν λόγω έκθεση, φέρει τον τίτλο «Ειρήνη και Ασφάλεια το 2021: Επισκόπηση της ΕΕ δράση και προοπτική για το μέλλον».

Δεκαετία της αστάθειας

Οι ερευνητές που ανέλαβαν τη σύνταξή της διαπιστώνουν πως τα ίδια τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας επιβεβαιώνουν μια σημαντική μεταμόρφωση στη διεθνή σκηνή. Οι ελπίδες των περασμένων δεκαετιών, η σχετική διεθνής σταθερότητα μάλλον αποτελούν μια παρένθεση στην πραγματικότητα της αστάθειας και των μεγάλων μεταβολών, από εκεί που τις αφήσαμε το 1991.

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2012, οι συγκρούσεις βρίσκονται σε άνοδο με εμφυλίους πολέμους και επιθέσεις οργανωμένες από κράτη και ένοπλες ομάδες να αυξάνονται σταθερά. Βίαιος εξτρεμισμός και υβριδικές απειλές αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους της ασφάλειας και της ειρήνης στον κόσμο.

Γι’ αυτόν το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να ξεχωρίσει τις σημαντικότερες απειλές στον πλανήτη.

Αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών

79.5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις χώρες τους. Από το σύνολο των εκτοπισμένων, το 40%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, είναι παιδιά.

Από τα 7.5 εκ. τα 26 είναι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες και το 68% προέρχεται από μόλις 5 χώρες που αποτελούν τις κύριες εστίες των προσφυγικών ροών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες αυτές είναι το Νότιο Σουδάν, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Μυανμάρ. Ευρωκοινοβούλιο

Κλιματική αλλαγή

Με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η NASA, το 2020 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε από το 1880. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε κορυφαία απειλή για την σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για μετατοπίσεις πληθυσμών που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το 2050.

H ξηρασία και η ερημοποίηση εκατομμυρίων εκτάσεων κάθε χρόνο οδηγεί στην απώλεια 20.000.000 τόνων σιταριού που θα μπορούσαν να παράγονται. Ευρωκοινοβούλιο

Κυβερνοασφάλεια – Ρεκόρ κυβερνοεπιθέσεων το 2020

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η έλευση της ψηφιακής εποχής μαζί με τα πολλά καλά έφερε κι ένα πεδίο συγκρούσεων και απειλών.

Δισεκατομμύρια δαπανώνται πλέον για την θωράκιση του κυβερνοχώρου Το 2020 ήταν το έτος ρεκόρ σε παραβιάσεις και κλοπή δεδομένων.

Παραπληροφόρηση

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον εφτά χώρες έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες πληροφόρησης για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε τρίτες χώρες. Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, Σ. Αραβία και Βενεζουέλα είναι οι χώρες που το Ευρωκοινοβούλιο κατηγορεί για παραπληροφόρηση. Ευρωκοινοβούλιο

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των απειλών και η έκθεση τονίζει ότι οι Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τεσσάρων πιο θανατηφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση συντάχθηκε δύο μήνες πριν την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Πλέον η ανησυχία για νέο γύρω τρομοκρατικών επιθέσεων, με το πολιτικό κύρος και την κρατική υπόσταση που αποκτούν οι Ταλιμπάν, θα ξεχωρίσει σε ζητήματα ασφάλειας. Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments