Οικονομία

Alpha Bank: Ποιοι παράγοντες συντελούν στην απότομο άνοδο του πληθωρισμού

Alpha Bank: Την απότομη άνοδο του πληθωρισμού σχολιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προέρχεται από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Την απότομη άνοδο του πληθωρισμού σχολιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προέρχεται από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Για τις σημαντικές αποκλίσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού μεταξύ των κρατών υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, ασκώντας πληθωριστικές πιέσεις.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν

  • Η μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
  • Η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, κατά το τρέχον έτος, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, η οποία τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.
  • Η Ελλάδα, ως καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και χώρα με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης (74,1%, το 2019) σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (60,7%, το 2019), επιβαρύνεται από την άνοδο των τιμών τους, καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
  • Δεύτερον, οι διαταράξεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους.
  • Στην Ελλάδα, ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στα ενδιάμεσα αγαθά αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία από την αρχή του έτους. Η αύξηση των τιμών των αγαθών ξεκίνησε από τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στο 3,1% σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι τιμές των υπηρεσιών καταγράφουν αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής από τον Ιούνιο του 2020.

Επισημαίνεται στην οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες που ακολούθησε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας (πληθωρισμός ζήτησης) και της αύξησης του κόστους παραγωγής, ως απόρροια των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με συνέπεια να δημιουργούνται διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς (πληθωρισμός κόστους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο