Σκέρτσος ΔΕΗ: Το 34% εξασφαλίζει στο Δημόσιο την κυριαρχία
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «η ανάπτυξη πρέπει να μοιράζεται σε όλη την κοινωνία και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μοίρασε φόρους και υπάρχει όφελος από 365 ευρώ στα χαμηλότερα και 1065 στα υψηλότερα εισοδήματα”.
Για τη ΔΕΘ
Είδαμε ότι, στη ΔΕΘ δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό μια σειρά νέων ελαφρύνσεων», ανέφερε και συμπλήρωσε «η ακρίβεια τώρα έχει εξωτερικούς παράγοντες, υπάρχει πρόβλημα στο ρεύμα γιατί πρέπει να τροφοδοτούμε τις επιχειρήσεις με φτηνό και πράσινο ρεύμα. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι, ο καταναλωτής δεν θα δει αυξήσεις πάνω από 1,2 ευρώ στο λογαριασμό του».
Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ
Για τη ΔΕΗ σημείωσε πως αυτοί «που υποστηρίζουν την κρατική ΔΕΗ είναι που την οδήγησαν να χρεωθεί» και συμπλήρωσε πως η ΔΕΗ «είχε ακριβό τιμολόγιο που παραγόταν από ‘βρώμικη’ μορφή ενέργειας, λόγω του λιγνίτη πληρώνουμε ακριβότερο ρεύμα».
Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, «πρέπει να γίνουν πολλές επενδύσεις για να υπάρξει εναλλακτική πηγή ενέργειας. Το 34% εξασφαλίζει στο Δημόσιο την κυριαρχία. Δεν υπάρχει άλλος, στρατηγικός επενδυτής. Το δημόσιο παραμένει ο κυρίαρχος μέτοχος. Με τον τρόπο που γίνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξασφαλίζεται η κυριαρχία της ΔΕΗ».
ΔΕΗ: Προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατομμύρια ευρώ
Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 471,5 εκατ. ευρώ του έτους σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε σε 21,5% από 20,3%.
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.
Το πρώτο εξάμονο του έτους καταγράφηκε μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 33% και αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου κατά 108% και 54,7% αντίστοιχα.
Οι δράσεις της επιχείρησης το α’ εξάμηνο του 2021 για τη βελτίωση των εισπράξεων είχαν θετική επίπτωση στις επισφαλείς απαιτήσεις όπως είχε ήδη προβλεφθεί. Στην ανακοίνωση το EBITDA του α’ εξαμήνου του 2021 όπως και αυτό του α’ εξαμήνου του 2020 επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις και διαμορφώθηκε σε €434εκατ. έναντι €485,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.
Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4%, σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου.
Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.
Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας