Κόσμος

Ουκρανία: Οργή για τη συμφωνία φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουγγαρίας

Ουκρανία: Οργή για τη συμφωνία φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουγγαρίας
Η Ουκρανία θα πρέπει να επιλύσει όλα τα ενεργειακά ζητήματα απευθείας με τη Ρωσία και όχι να διεκδικήσει ευρωπαϊκές χώρες που συνεργάζονται μαζί της σε αυτόν τον τομέα.

Ο Ρωσικός Τύπος αναφέρει την ενεργειακή κρίση που εξαπλώνεται. Η εφημερίδα Izvestia σχολιάζει την συμφωνία Ρωσίας – Ουγγαρίας που δημιουργεί αντιδράσεις της Ουκρανίας. Στη συνέχεια η Kommersant γράφει ότι η Ρωσία και η ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επίσης  ο  Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο Σότσι.

Izvestia: Η συμφωνία φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουγγαρίας πυροδοτεί εντάσεις με την Ουκρανία

Η Ουκρανία θα πρέπει να επιλύσει όλα τα ενεργειακά ζητήματα απευθείας με τη Ρωσία και όχι να διεκδικήσει ευρωπαϊκές χώρες που συνεργάζονται μαζί της σε αυτόν τον τομέα, σχολίασε η Ρωσική Δούμα στην Izvestia για το σκάνδαλο μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που υπέγραψε η Ουγγαρία με τη Gazprom 15 χρόνια. Η ουκρανική ηγεσία πιστεύει ότι οι διαδρομές που παρακάμπτουν το έδαφός της θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου. Η Μόσχα δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας – είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις όχι μόνο για την επέκταση της διαμετακόμισης, αλλά και για τις άμεσες προμήθειες φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Το Κίεβο υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει-το πρώτο βήμα ήταν η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινής Διακυβερνητικής Ουκρανικής-Ουγγρικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία ορίστηκε για τις 29-30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, το Κίεβο δεν θα σταματήσει εκεί – θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην Izvestia ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα αγνοηθούν.

Αντί να δυσανασχετεί για τις συμβάσεις φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας, η Ουκρανία θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει αμφιλεγόμενα ενεργειακά ζητήματα μέσω άμεσου διαλόγου με τη Μόσχα, η Κρατική Δούμα σχολίασε τις δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με νέες συμφωνίες φυσικού αερίου μεταξύ της Gazprom και της Ουγγρικής MVM.

“Όταν οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας μιλούν, φαίνεται ότι όλοι – η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία – τους χρωστάνε και δεν χρωστάνε τίποτα σε κανέναν. Αντί να αλληλεπιδρούν για θέματα φυσικού αερίου με τη Ρωσία και τη Gazprom, προσπαθούν να προσελκύσουν άλλες χώρες. Ακόμα , οι προτάσεις μας για συνεργασία έρχονται ενάντια σε ένα τείχος σιωπής », δήλωσε στην Izvestia ο επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας της Κρατικής Δούμας, Πάβελ Ζάβαλνι.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια δίκαιη εξέταση των θεμάτων φυσικού αερίου από τις Βρυξέλλες. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάψει εδώ και καιρό να εργάζεται εντός του νομικού πλαισίου. Μπορούμε να υπενθυμίσουμε την απόφασή της σχετικά με τον Nord Stream 2 – να περιορίσει τον όγκο των προμηθειών μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου που δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε ο Zavalny.

Kommersant: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο Σότσι

Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ενάμιση χρόνο θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι την Τετάρτη ενάντια σε μια ακόμη επιδείνωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν αναμένει από τη Μόσχα να αλλάξει την προσέγγισή της για την επίλυση του συριακού ζητήματος, αλλά είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η συνάντηση στο Σότσι θα οδηγήσει σε μια σημαντική απόφαση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η Kommersant. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν θα σχετίζεται με τη Συρία.

Πούτιν και Ερντογάν δεν έχουν συναντηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας. Η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία, καθώς και άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας. Ωστόσο, το συριακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα γι ‘αυτούς, γράφει η εφημερίδα. Στη Συρία ο τουρκικός και ο ρωσικός στρατός κινδυνεύουν συνεχώς από άμεση σύγκρουση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, Ρώσοι και Τούρκοι πολιτικοί έχουν τονίσει ότι, παρά όλες τις διαφωνίες, ξέρουν πώς να διαπραγματεύονται, σύμφωνα με την Kommersant.

Ο Τούρκος πρόεδρος πηγαίνει επίσης στο Σότσι περιμένοντας νέο συμβιβασμό με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, όλες οι δύσκολες στιγμές με την εξέλιξη των γεγονότων στη Συρία επιλύονται από τις δύο πλευρές μέσω διαπραγματεύσεων και η Άγκυρα προσπαθεί να φέρει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία σε νέο επίπεδο, γράφει η εφημερίδα.

Ο ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής (ORSAM) στην Άγκυρα, Oytun Orhan, δήλωσε στην Kommersant ότι το πιο σημαντικό θέμα στις συνομιλίες θα είναι η κατάσταση στο συριακό Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πίεση αυξάνεται στο Ιντλίμπ και γίνονται όλο και περισσότερες αεροπορικές επιδρομές – η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση και η Ρωσία θα ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα.

Kommersant: Ρωσία και ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Μέσα σε λίγους μήνες διαβουλεύσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον κατάφεραν να επαναλάβουν τη συνεργασία σε περιοχές που είχαν παγώσει για πολλά χρόνια, ανέφεραν ρωσικές πηγές στην «Κομερσάντ». Ως αποτέλεσμα, τα μέρη χτύπησαν τις κυβερνοομάδες Evil Corp., TrickBot και REvil. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ζητούν συλλογική πίεση στη Ρωσία στον κυβερνοχώρο.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών παγώθηκε το 2014 ενάντια στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, αρκετές ενημερωμένες πηγές από τη ρωσική πλευρά ανέφεραν στο Kommersant ότι πρόσφατα η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, τα μέρη κατάφεραν να επιτύχουν πρόοδο σε τρεις τομείς, ανέφεραν πηγές.

Πρώτον, επαναλήφθηκε ένας τακτικός διάλογος εμπειρογνωμόνων – αναφέρθηκαν τουλάχιστον τέσσερις γύροι διμερών διαβουλεύσεων. Δεύτερον, η αλληλεπίδραση αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο της Συνθήκης ΗΠΑ-Ρωσίας του 1999 για την αμοιβαία νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ παρείχαν υλικό για την ποινική δικονομική καταστολή των δραστηριοτήτων μιας σειράς διεθνών ομάδων στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα των Evil Corp., TrickBot και REvil, ανέφεραν πηγές στην Kommersant. Και τρίτον, μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι “ενεργοποιήθηκαν οι επαφές μεταξύ των εθνικών κέντρων για την αντιμετώπιση περιστατικών υπολογιστών, που αγνοούνταν προηγουμένως από τις ΗΠΑ”. Σύμφωνα με τις πηγές της Kommersant, το κύριο αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής εργασίας «ήταν η έναρξη μηχανισμών για διμερή αλληλεπίδραση».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μέχρι τώρα ήταν πολύ συγκρατημένοι στα σχόλιά τους σχετικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ο εθνικός κυβερνοχώρος των ΗΠΑ Κρις Ingνγκλις δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν λιγότερες επιθέσεις σε πόρους των ΗΠΑ από ομάδες χάκερ με έδρα τη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σίγουρες ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Izvestia: Η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες βιομηχανίες

Η ενεργειακή κρίση που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ήδη ξεπεράσει σε κλίμακα το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, γράφει η Izvestia. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαπλωθεί σε άλλες αγορές και σε άλλους τομείς της ενέργειας. Ωστόσο, ο κόσμος πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσει έλλειψη πετρελαίου αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρ ‘όλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά και ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει τίποτα για αυτό.

Την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 1.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Ταυτόχρονα, το αργό πετρέλαιο Brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα $ 80 το βαρέλι, υψηλό τριών ετών. Η ταυτόχρονη αύξηση των τιμών καταδεικνύει σαφώς μια πλήρη ενεργειακή κρίση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί μόνο αυτό το χειμώνα, γράφει η Izvestia. Μια παρόμοια κατάσταση άρχισε επίσης να αναπτύσσεται στην Κίνα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καυσίμου ντίζελ, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνονται φυσιολογικά έναντι του καλπάζοντος πληθωρισμού, όταν οι περισσότερες καταναλωτικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η ενέργεια του αύριο μπορεί να κοστίσει ακόμη περισσότερο, δήλωσε στην εφημερίδα ο κύριος αναλυτής της TeleTrade Petr Pushkarev. “Η πληθωριστική σπείρα, όχι το αέριο, είναι ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος για την περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η αγορά φυσικού αερίου είναι ουσιαστικά επίσης το” θύμα “του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουμε παράλληλες διαδικασίες”, είπε. είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και άλλων ενεργειών είναι απίθανο να οδηγήσει σε προσαρμογή της θέσης του ΟΠΕΚ+, η οποία αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου πριν από την κρίση θα ανακάμψει μόνο μέχρι το τέλος του 2022 – πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρέπει να επιταχυνθεί η άρση των ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου.

“Τα σχέδια του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής επιτρέπουν στα εμπορικά αποθέματα να παραμείνουν σε ελάχιστο επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022”, δήλωσε στην Izvestia η ανώτερη σύμβουλος της VYGON Consulting, Αικατερίνα Κολμπίκοβα, προσθέτοντας “Αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει τις τιμές στα περίπου 70 δολάρια το βαρέλι”.

Vedomosti: Τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρωσία ξεπερνούν το επίπεδο πριν από την πανδημία

Τα έσοδα της ξενοδοχειακής επιχείρησης στη Ρωσία το 2ο τρίμηνο του 2021 ξεπέρασαν το επίπεδο πριν από την πανδημία του 2019, σύμφωνα με τη Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας. Τα έσοδα του ξενοδοχειακού τομέα την περίοδο αναφοράς ανήλθαν σε 70,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (970,7 εκατομμύρια δολάρια), δηλαδή 13,6% περισσότερα από ό, τι το 2019, σημείωσε το τμήμα στατιστικών. Οι ειδικοί είπαν στο Vedomosti ότι τα έσοδα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος επηρεάστηκαν επίσης από την προσωρινή ακύρωση πτήσεων προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, τα έσοδα των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ταξιδιωτικών γραφείων στη Ρωσία υστερούν σε σχέση με το ποσοστό του 2019 κατά περίπου 30%. Ο όγκος των υπηρεσιών που παρέχονται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες το 2ο τρίμηνο είναι κατά 31,4% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σε 30 δισεκατομμύρια ρούβλια (411,9 εκατομμύρια δολάρια). Ούτε η τουριστική ροή έχει ακόμη ανακάμψει – ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων το 2ο τρίμηνο ανήλθε σε 15,2 εκατομμύρια άτομα (-12,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019).

Οι ακυρωμένες πτήσεις με την Τουρκία επηρέασαν τα έσοδα των ξενοδοχείων στο 2ο τρίμηνο, δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ταξιδιωτικής εταιρείας Intourist Daria Domostroeva. «Η Ευρώπη είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τους τουρίστες και τα αεροπορικά εισιτήρια για ανοιχτές χώρες είναι πολύ ακριβά», είπε. Σύμφωνα με αυτήν, σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία φαίνεται πιο αξιόπιστη.

Το τουριστικό πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων θα μπορούσε να είναι ένας άλλος ισχυρός παράγοντας, πρόσθεσε η Domostroeva “Το πρόγραμμα συνέβη ακριβώς την περίοδο που έκλεισαν οι πτήσεις με την Τουρκία και οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή – θα μπορούσαν να ανταλλάξουν κουπόνια προς την Τουρκία για διακοπές στη Ρωσία”, είπε στην εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments