Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή
Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την άμυνα. Για την συμφωνία αυτή έχει αντιδράσει έντονα η Τουρκία, καθώς το Τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η συμφωνία απειλεί την περιφερειακή ειρήνη.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Θετική ανταπόκριση από το Βερολίνο

Η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από την Γερμανία. Το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων»

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Δένδιας: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία»

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αιτιάσεις. «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά δύο αλλαγές για να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Να αλλάξει το άρθρο 2 ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ.

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ανακαλύπτει δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν.

«Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία, που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου την Ειδική Έκθεση και την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments