Οικονομία

Βενεζουέλα: “Απαντά” στον πληθωρισμό με έξι λιγότερα μηδενικά στο νέο της νόμισμα

Βενεζουέλα: Νέο νόμισμα με έξι λιγότερα μηδενικά “εγκαινίασε” η Βενεζουέλα, θέλοντας να δώσει τέλος στα τόσα χρόνια που πορεύεται με έναν από τους χειρότερους πληθωρισμούς στον πλανήτη.

Νέο νόμισμα με έξι λιγότερα μηδενικά “εγκαινίασε” η Βενεζουέλα, θέλοντας να δώσει τέλος στα τόσα χρόνια που πορεύεται με έναν από τους χειρότερους πληθωρισμούς στον πλανήτη.

Η “ταυτότητα” του νέου νομίσματος

Από 1 Οκτωβρίου η Βενεζουέλα έθεσε σε ισχύ το νέο της νόμισμα το 1 εκατομμύριο μπολιβάρ άλλαξε σε 1 μπολιβάρ, με το νέο νόμισμα να έχει ανώτατη αξία στα 100 μπολιβάρ, τα οποία αντιστοιχούν σε 25 δολάρια. Η υψηλότερη αποτίμηση του μπολιβάρ ήταν προηγουμένως το χαρτονόμισμα του 1 εκατομμυρίου μπολιβάρ, που σήμερα έχει αξία λίγο κάτω από 0,25 δολάρια.

Σύμφωνα με κεντρικές τράπεζες της Βενεζουέλας «το μπολιβάρ δεν θα αξίζει περισσότερο ή λιγότερα. Είναι μόνο για να γίνει πιο εύκολη η χρήση του σε απλούστερη νομισματική κλίμακα».

Ποιος ο στόχος της αλλαγής

Στόχος της αλλαγής του νέου νομίσματος είναι να απλοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά και τους υπολογισμούς που συχνά περιπλέκονται από τα πολυάριθμα μηδενικά. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η Βενεζουέλα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Το καθεστώς της Βενεζουέλας έχει προχωρήσει σε άλλες δύο ανάλογες κινήσεις από το 2008, έχοντας “κόψει” συνολικά οκτώ μηδενικά. Ο υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας, μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, έχει κατεβάσει ταχύτητα σε… μόλις 2.146% τον χρόνο από 300.000% το 2019, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg’s Cafe Con Leche.

Από την ακμή στην παρακμή

Η χώρα, λόγω καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και κυρώσεων των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πορεία οικονομικής συρρίκνωσης για όγδοο συναπτό έτος, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας να την έχουν εγκαταλείψει. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βενεζουέλα ήταν κάποτε η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική.

Ποιες χώρες δεν έχουν δικό τους νόμισμα

Μιλώντας για τη Βενεζουέλα και την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν χώρες που δεν έχουν δικό τους νόμισμα.

Η “γεωγραφία” των περιοχών

  • Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ, το οποίο υιοθέτησε το δολάριο των ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα του Ισημερινού για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση το 2000.

  • Ελ Σαλβαδόρ

Οι υπερασπιστές του δολαρίου στο Ελ Σαλβαδόρ δήλωσαν ότι το νόμισμα συνέβαλε θετικά στην πρόληψη οικονομικών κρίσεων και επιθέσεων από κερδοσκόπους

  • Μονακό

Εκδίδει δικά του κέρματα ευρώ,βάσει προηγούμενης νομισματικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Γαλλία.

  • Δημοκρατία του Τσαντ

To φράγκο CFA εισήχθη στις γαλλικές αποικίες της Ισημερινής Αφρικής το 1945, αντικαθιστώντας το φράγκο της Γαλλικής Ισημερινής Αφρικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο