Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή αφορά την αμυντική πολιτική και κατατέθηκε σε μορφή σχεδίου νόμου προκειμένου επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ότι έρχεται «μία περίοδος μεγάλης κοινωνικής έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το σήμα για κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς όπως σημείωσε «η χώρα δεν έχει τίποτε θετικό να περιμένει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Σας καλώ όχι μόνο να μη γίνουμε συνένοχοι αλλά να αντισταθούμε. Η χώρα έχει ανάγκη από μια «νέα αρχή»».
Σχετικά με τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις τελευταίες επιθέσεις φασιστικών ομάδων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή απέναντί τους σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου».
«Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας πάντως του κ. Τσίπρα αφορούσε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία καθώς και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του να καταψηφίσει τη συμφωνία.
Προσυπέγραψε την φράση “Μαξίμου ΑΕ”
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προσυπογράφοντας» την έκφραση «Μαξίμου ΑΕ» του Γιάνη Βαρουφάκη και της Φώφης Γεννηματά, τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «έχει αριστεύσει στην καταλήστευση της περιουσίας του ελληνικού λαού» και ως εκ τούτου θα ήταν «ανόητο να περιμέναμε ότι θα εξαιρούσε και τον τομέα της εθνικής άμυνας, μια κυβέρνηση που έχει πάρει διαζύγιο με τη διαφάνεια».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν «ξαναγυρίσαμε στις εποχές του Άκη και του Γιάννου;» και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών», λέγοντας ότι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Δημοσιονομικά το αντέχουμε αυτό;» ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε κατά 41% και ο αντίστοιχος για την υγεία μειώθηκε κατά 12%. Γύρω μας σφυρίζουν δισεκατομμύρια και δεν ακούμε κουβέντα για ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν στάθηκε μόνο στο οικονομικό σκέλος των συμφωνιών με τη Γαλλία. Σημείωσε ότι η συμφωνία έχει «σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα» τονίζοντας ότι «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα σε περιπτώσεις παραβιάσεις της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της και ειδικά στην οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ενώ εκθέτει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές στο Σαχέλ της Αφρικής».
“Δεν μπορεί να γίνει δεκτή”
Η Γαλλία δεν υποχρεούνται να μας στηρίξει ούτε στην ΑΟΖ, είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του Nautical Geo λίγα μίλια από την Κρήτη, ενώ -όπως συμπλήρωσε- εμείς την ίδια στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ που έχουν ήδη σκοτωθεί Γάλλοι στρατιώτες.
«Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να υπάρξει διόρθωση στο κείμενο της συμφωνίας, είτε με δημόσιες δηλώσεις και ρηματικές διακοινώσεις της Γαλλικής κυβέρνησης να δεσμευτεί το Παρίσι ότι θα συνδράμει την Ελλάδα αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αντίστοιχα συνέχισε ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή να διαβεβαιώσει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να στείλει Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες εκτός της ελληνικής και γαλλικής επικράτειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απομακρύνεται από πάγιες θέσεις και το δόγμα της χώρας να είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας και μάλιστα έκανε αναφορά συνολικά στις συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία εκφράζοντας τις διαφωνίες του.
“Δίνουμε χωρίς να παίρνουμε τίποτα”
Ενώ και για την επικείμενη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανανέωσή της για περισσότερο του ενός χρόνου πολύ δε περισσότερο αν είναι «επ’ αόριστο» λέγοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τον τρόπο αυτό θα εκχωρήσει για πάντα πάντα κυριαρχικά δικαιώματα, που καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν το έκανε.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ταυτόχρονα δεν λαμβάνει και καμία δέσμευση των Αμερικανών να στηρίξουν την Ελλάδα στα ανοιχτά μέτωπα που έχει ιδίως με την Τουρκία. «Θα μπορούν να αποβιβάζονται Αμερικανοί στρατιώτες στη Σούδα ή την Αλεξανδρούπολη ενώ λίγο παραπέρα θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν Τούρκοι στρατιώτες. Δίνουμε χωρίς να παίρνουμε τίποτα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.