Την ερχόμενη Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τα προνόμια των εμβολιασμένων, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν περισσότερα μέτρα για όσους ανήκουν στους ανεμβολίαστους. Την Δευτέρα, από τα συνολικά 2.125 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 419 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 390.
Πιο συγκεκριμένα, σε ρυθμούς κανονικότητας θα συνεχίσουν να ζουν οι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για τα μέτρα περαιτέρω «ελευθερίας» τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού. Αντιθέτως οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα, με την καθημερινότητά τους να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις Πλεύρη περί νέων μέτρων
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Τετάρτη, ο οποίος αναμένεται να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Ουσιαστικά, οι αποφάσεις λαμβάνονται αφού στα μέρη που βρίσκονται οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος και συνεπώς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του νωρίτερα στον ΣΚΑΙ.
Αντίθετα, στους μικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα -όχι όμως τιμωρητικά- για την προστασία, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Μάλιστα και κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο φετινός Οκτώβριος δεν έχει σχέση με τον προηγούμενο καθώς ακόμα και στις περιοχές που παρατηρείται πίεση στο ΕΣΥ, η πίεση αυτή απέχει πολύ από παλαιότερα.
Τι προβλέπεται για τους εμβολιασμένους
Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, οι εμβολιασμένοι δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό στις «κόκκινες» περιοχές όπου έχει ανακοινωθεί μίνι lockdown.
Συγκεκριμένα, δεν θα αφορά τους εμβολιασμένους ούτε το ωράριο κυκλοφορίας, με την απαγόρευση στη 01:00, ούτε για τη μουσική, αλλά ούτε και τον χορό.
Μουσική και χορός θα προβλέπεται για τους εμβολιασμένους σε όλες τις περιοχές σε όλα τα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.
Την Τετάρτη ανακοινώνεται και η νέα Επιτροπή των Ειδικών
Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ την προσεχή Τετάρτη. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ολιγομελή επιτροπή (έως 9 άτομα) η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για μία σειρά θεμάτων σχετικά τόσο με την πανδημία, όσο κυρίως με τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ.
Άλλωστε η δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου, το οποίο θα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Φαίνεται λοιπόν πως η δημιουργία μίας νέας ομάδας επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες με απώτερο σκοπό την εισήγηση προτάσεων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σχετικές με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ εν καιρώ όμως πανδημίας να αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αλλαγή σελίδας στο Σύστημα Υγείας της χώρας.
Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί δεν θα συνεδριάζουν πια κάθε εβδομάδα, αλλά μόνο όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.
Ανησυχία Γκάγκα για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως τα δεδομένα είναι αδυσώπητα και δείχνουν την ανάγκη για αύξηση των εμβολιασμών, φέρνοντας ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) με 156 άτομα να βρίσκονται σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 151 είναι ανεμβολίαστοι.
Η κ. Γκάγκα επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα καθολικού lockdown και η προσπάθεια εστιάζεται στο να πειστούν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία που εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η εργασία τους γιατί μένουν ανεμβολίαστοι είπε ότι τα ποσοστά δεν έχουν αλλάξει πολύ και πως είναι γύρω στους 5.500 συνολικά εκ των οποίων λίγοι γιατροί, λίγοι νοσηλευτές και αρκετοί από το λοιπό προσωπικό.