Κόσμος

Μπάιντεν – Φον Ντερ Λάιεν: Κοινή δέσμευση στα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα

Μπάιντεν - Φον Ντερ Λάιεν: Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν.
="/tags/fon-nter-laien/">πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την «κοινή δέσμευση» της ΕΕ και των ΗΠΑ να «προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαία αξιωματούχος ανέφερε:

«Καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν απόψε. ΕΕ – ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Τονίσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα κοινά ζητήματα. Καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα».

Μπάιντεν – Φον Ντερ Λάιεν: Η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:

«Πιο δίκαιο διεθνές φορολογικό σύστημα»

Από την πλευρά του, ο κος Μπάιντεν υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει στο να «γίνουν πιο ισότιμοι οι κανόνες του ανταγωνισμού στο διεθνές φορολογικό σύστημα»

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα κράτη μέλη της G20 να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες στη σύνοδό τους στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης του με την κα Φον Ντερ Λάιεν, ο κος Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη τη «σθεναρή υποστήριξή του» στη συνέχιση της διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

ΕΕ: Συζητήσεις για ένταξη έξι κρατών

Ηγέτες της ΕΕ και χωρών της Βαλκανικής συναντώνται αύριο Τετάρτη για να συζητήσουν τις προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).

Το ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνει τις εγγυήσεις των Βρυξελλών για τη μελλοντική εισδοχή των έξι χωρών, είπαν χθες Δευτέρα δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης της βιαστικής εισδοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (2007) και επανάληψης φαινομένων όπως η μαζική ροή εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη προς τη Βρετανία, που συνέβαλε πολλοί κάτοικοι αυτής της τελευταίας να στραφούν εναντίον της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο