Κόσμος

ΠΟΥ εμβόλιο: Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της ελονοσίας

ΠΟΥ εμβόλιο: O Οργανισμός έλαβε μία ιστορική απόφαση εγκρίνοντας ένα νέο σκεύασμα κατά της ελονοσίας.

“Πράσινο φως” στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με την απόφαση αυτή ο Οργανισμός άνοιξε το δρόμο σε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο εμβόλιο, που ανέπτυξε η GlaxoSmithKline, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να αντιδράσει έναντι ενός παράσιτου (plasmodium falciparum /πλασμώδιο μηνοειδές), που είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πλέον διαδεδομένο στην Αφρική. Το εμβόλιο δεν είναι μόνον το πρώτο για την ελονοσία, είναι το πρώτο που έχει αναπτυχθεί για παρασιτική ασθένεια.

Οι κλινικές δοκιμές

Στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 50% κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, ωστόσο το ποσοστό υποχώρησε κοντά στο 0 μέχρι το τέταρτο έτος. Στις δοκιμές δεν μετρήθηκε ο αντίκτυπος του εμβολίου στην πρόληψη των θανάτων, γεγονός που οδήγησε ειδικούς να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για αξιόλογη επένδυση σε χώρες που αντιμετωπίζουν πάμπολλα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η ελονοσία είναι από τις πλέον γνωστές και θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες. Αποτελεί δε αιτία θανάτου για μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Σχεδόν όλοι καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ πλήττει 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Για «ιστορικό γεγονός» μιλά ο ΠΟΥ

Ωστόσο, η σοβαρή ελονοσία ευθύνεται για τους μισούς θανάτους και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι εάν το εμβόλιο κυκλοφορούσε σε χώρες με υψηλή εμφάνιση ελονοσίας, θα μπορούσε να αποτρέψει 5,4 εκατομμύρια κρούσματα και 23.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως. Πρόσφατη δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο σε συνδυασμό με φάρμακα πρόληψης που χορηγούνται σε παιδιά σε περιόδους υψηλής μετάδοσης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην πρόληψη σοβαρών περιστατικών, νοσηλείας και θανάτου.

Έντονη είναι η ικανοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Δρ. Πέδρο Αλόνσο, διευθυντής του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ελονοσία υποστήριξε ότι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και έτοιμο δια διανομή εμβόλιο αποτελεί ένα «ιστορικό γεγονός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο