Πολιτική

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία με αντιπαράθεση για την αμυντική συμφωνία με Γαλλία

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία με αντιπαράθεση για την αμυντική συμφωνία με Γαλλία
Βουλή: Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια». Σήμερα η δεύτερη ημέρα συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, μετά την επεισοδιακή πρώτη συζήτηση την Τρίτη που σημαδεύτηκε από το ακροδεξίο, αντικομμουνιστικό ντελίριο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που ανάγκασε τη ΝΔ να τον διαγράψει, φέρνοντας αναταραχές στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης. Δένδιας για διαγραφή Μπογδάνου

Ονομαστική ψηφοφορία

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».

Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ποιοι θα καταψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔτΠ ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών – βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.

Τσίπρας για Πλεύρη

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Η συμφωνία τέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη, ενώ μετά θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, κατά την οποία θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο νόμου της συμφωνίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελείται από 31 άρθρα. Στο προοίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, αναφέρει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία εκφράζει τη διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας και κοινή δράση σε ευρύ φάσμα πεδίων, που καλύπτουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας. Live Μητσοτάκης - Μακρόν

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments