Πολιτική

Δένδιας: Πολυτέλεια η καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας με την Τουρκία απέναντι

Δένδιας: Πολυτέλεια η καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας με την Τουρκία απέναντι
Δένδιας: O υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Βουλή απηύθυνε έκκληση για συνεργασία σε ότι αφορά την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο Νίκος Δένδιας κατά την συζήτηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας στην Βουλή ζήτησε την συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ελληνογαλλική συμφωνία, τελικώς, ψηφίστηκε με 191 ψήφους υπέρ της κύρωσης της. 

Πιο συγκεκριμένα, έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας από την Βουλή, επικαλούμενος την αναβάθμιση των τουρκικών απειλών για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: “Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια”.(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

“Μην διαλανθάνει της προσοχής σας”

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας. Σας καλώ στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη να την υπερψηφίσετε».

Ενημερώνοντας την Βουλή σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και απαντώντας στα όσα πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Άκουσα διάφορες σκέψεις περί του τρόπου συνεννοήσεως με την Τουρκία. Στην επιτροπή σας καταμέτρησα κάποιες από τις αντιφάσεις της Τουρκίας».

«Παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει ήδη διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς μας έβγαλε φωτογραφία πάνω από τα νησιά αυτά».

“Δεν συζητάμε για τις φρεγάτες”

Παράλληλα ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι «όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντι μας με αυτή τη στάση τις βλέψεις και συμπεριφορά θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και αν διαφωνείτε με τις φρεγάτες – όχι επι του όπλου αλλά επι άλλων οικονομικών ζητημάτων – ελάτε να το συζητήσουμε. Εδώ όμως δεν συζητούμε επί του εξοπλιστικού των φρεγατών. Να είμαστε ειλικρινείς. Κατά την κρίση της κυβέρνησης Μητστοάκη δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας».

Επιπλέον ο κ. Δένδιας μίλησε για «κατ επίφαση» αιτιολογία που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταψηφίσει την Συμφωνία.

“Θα έβλαπτε εμάς τους συμμάχους μας το σχεδιασμό μας”

Ειδικότερα, για τις ενστάσεις στο άρθρο 2 που αφορά το εύρος που καταλαμβάνει η Συμφωνία και αν αυτό περιλαμβάνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα είπε «αυτό που λέτε αποτελεί απολύτως κενό γράμμα. Η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω πονηρών ερωτήσεων για το τι θα κάνουμε αν πάει ένα πλοίο εκεί και εδώ δεν αρμόζουν στο επίπεδο της συζήτησης.

»Παρακάλεσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις αυτού του τύπου να γίνει η συζήτηση εκεί που πρέπει. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται και δεν πρέπει να μπει σε μια τέτοια συζήτηση δημόσια. Θα έβλαπτε εμάς τους συμμάχους μας το σχεδιασμό μας.

Η ΑΟΖ είναι στοιχείο που ενδιαφέρει την κυβερνητική πλειοψηφία. Την δική μας υπογραφή φέρουν οι δύο συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

“Είναι ανάγκη να πηγαίνετε σε αυτό το βάθος μικροκομματικού λαϊκισμού;”

Οσο για την προοπτική αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ -για το οποίο τα κόμματα της Αριστεράς που καταψηφίζουν την συμφωνία εγκάλεσαν την κυβέρνηση- ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Λέτε στην ελληνίδα μάνα, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Να στείλει τα παιδιά σας στο Σαχέλ ενώ φτιάχνετε και την εικόνα των φέρετρων. Την ανάγκη σας να εφεύρετε δικαιολογίες καταψήφισης να τις κατανοήσουμε. Είναι ανάγκη να πηγαίνετε σε αυτό το βάθος μικροκομματικού λαϊκισμού;».

Έγινε σχετική επίκληση από τον κ. Τσίπρα ο οποίος με γλαφυρότητα επικαλέστηκε απάντηση δική μου και του κ. Παναγιωτόπουλου ως προς το Σαχέλ. Γνωρίζω τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Τα έγγραφα αυτά που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι δείχνουν πως υποσχεθήκαμε να μετέχουμε με μάχιμα στρατεύματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Βλέπω λοιπόν το έγγραφο που λέει «επισημαίνεται πως η συνδρομή Ελλάδος προς τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί έχει ζητηθεί διμερώς από το Μαλί με επίσημο αίτημα και η ενδεχόμενη συμμετοχή τελεί υπο εξέταση» και αυτό το εμφανίσατε ως τετελεσμένο και το διανθίσατε με φέρετρα».

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: “Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια”.(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments