Κόσμος

Μουράτοφ για το Νόμπελ: Ανήκει στην εφημερίδα μου και στους νεκρούς της

Μουράτοφ για το Νόμπελ: Ο νομπελίστας αφιέρωσε το βραβείο σε όσους σκοτώθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης.

Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο 59χρονος Ντμίτρι Μουράτοφ, που είναι ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaia Gazeta, άκουσε τα νέα χαρούμενος και αφιέρωσε το Νόμπελ στο Μέσο του και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους.

Ο κατάλογος των έξι δημοσιογράφων

Μάλιστα, διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων, που έχουν δολοφονηθεί από το 1993 μέχρι σήμερα. «Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Μουράτοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Novaia Gazeta διακρίθηκε για τις αποκαλύψεις της για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις εναντίον των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία αλλά και για τη συμμετοχή της στις διεθνείς έρευνες των «Panama Papers».

Οι συνεργάτες της εφημερίδας γίνονται αρκετά συχνά θύματα επειλών και πιέσεων. Ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να αναζητούν την αλήθεια. «Δεν θα πάμε πουθενά, δεν είμαστε ξένοι πράκτορες, δεν χρηματοδοτούμαστε από το εξωτερικό, θα μείνουμε και θα εργαστούμε στη Ρωσία», είχε τονίσει ο Μουράτοφ τον Μάρτιο.

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Λίγα λόγια για τους νικητές

Η Maria Ressa είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler και ο Dmitry Muratov είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta.

Η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως συνολικά οι υποψηφιότητες φέτος ήταν 329. Παρόλο που η λίστα παραμένει απόρρητη, είχε γίνει γνωστό ότι περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Αλεξέι Ναβάλνι, οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ αλλά και κινήματα, όπως το Black Lives Matter.

Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο