Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/10: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 11/10: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 11/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 11/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.  Την Κυριακή από τα συνολικά 1.358 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 261 κρούσματα και 236 στη Θεσσαλονίκη.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Κρούσματα σήμερα 04/10

Τον επόμενο χρόνο ο κοροναϊός θα έχει γίνει ενδημικός

Μπορεί από το Σάββατο να έχουν δοθεί μεγάλες ανάσες ελευθερίας στους εμβολιασμούς Έλληνες, ωστόσο η αγωνία για το πόσο ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη και ουδείς μπορεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη.

«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Θεοκλής Ζαούτης .

Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, πρόσθεσε, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι δύο λόγοι για τα υψηλά νούμερα σε θανάτους

«Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι δυναμική και ότι τα «ανοίγματα» σε διασκέδαση και εστίαση, όπως και το θέμα των παρελάσεων, έγιναν με προϋποθέσεις και θα επανεκτιμούνται.

«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Μεγαλύτερο το ρίσκο στη διασκέδαση»

«Στην διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος. Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους.

«Έχουμε περάσει την φάση που πέρσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις. Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι».

Το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων

Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε 3.000 επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε»

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».

Πάντως, όπως εξήγησε, ο μέσος όρος των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.

Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.

«Ναι» στην ελευθερία των εμβολιασμένων στη διασκέδαση

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι αυτά τα μέτρα «έπρεπε να ληφθούν, διότι θα πάρουμε αυτό το οποίο επιδιώκουμε με τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό στο οποίο στοχεύει η επιστημονική κοινότητα με τον εμβολιασμό «είναι η επιστροφή στην κανονικότητα» και αυτό, εξήγησε, προσφέρει το μέτρο της ελευθερίας στη διασκέδαση.

Ο κ. Σκουτέλης ερωτήθηκε και για την τρίτη δόση εμβολίου, σημειώνοντας ότι «η τρίτη δόση θα θωρακίσει αυτούς οι οποίοι με τον εμβολιασμό δεν είχαν πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν ανοσία». Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εξέφρασε τον φόβο για αύξηση των θανάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου και με αφορμή το μήνυμα ενός τηλεθεατή που ανάφερε ότι είναι ανοσοκατασταλμένος τόνισε ότι πρέπει να γίνει «χθες». Ο καθηγητής εξήγησε πως το εξάμηνο αφορά τους υγιείς, καθώς για τόσο διάστημα έχουν υψηλή προστασία. «Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν την κάνει νωρίτερα. Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι μια ειδική κατηγορία», σημείωσε.

Ανάφερε, δε, πως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να μην έχουν αναπτύξει την ίδια ανοσία με έναν υγιή και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση άμεσα. Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν συμπέσει με αυτό κατά του κορωνοϊού. «Το εμβόλιο μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις σχεδόν εξαφάνισε τη γρίπη», είπε.

Παγώνη: Στα μπουζούκια να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να διασκεδάσουν, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει περισσότερα τα πράγματα, δεδομένοι ότι στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. «Υπάρχουν νομοί με 40% και 45% και υψηλό ιικό φορτίο», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περυσινό.  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει», επισήμανε.

Ερωτηθείσα αν πρέπει να κλείσουν και τα μπουζούκια, η κ. Παγώνη, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να ξεδώσει, ωστόσο χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα. «Να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments