Ενέργεια: Στη “σκιά” της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη – Τι θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι
Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται και η Ευρώπη ενώ τα κράτη προσπαθούν εσωτερικά να βρουν λύσεις για το ζήτημα ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Περίπου 100 δισεκατομμύρια αναμένεται να φθάσει το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κοινή τους επιστολή οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κομισιόν τόνισαν πως είναι αναγκαίο να παρθούν και επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς τα 10 δισεκατομμύρια που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί μοιάζουν σαν “σταγόνα στον ωκεανό”.
Σε “κρίση” η Βρετανία
Σε κατάσταση κρίσης συνεχίζει να βρίσκεται η Βρετανία καθώς εκατομμύρια καταναλωτές αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν τρόφιμα. Ο πανικός και η αγωνία αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα καθώς ήδη ένα στους τρεις πολίτες αγοράζουν όσα χρειάζονται για τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα,παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα αλλά και σε οδηγούς βυτιοφόρων για τον ανεφοδιασμό ειδών πρώτης ανάγκης.
Το παράδειγμα της Ελλάδας – Πακέτο μέτρων 500 εκατομμυρίων
Πακέτο μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα ενώ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν τονίσει πως σε περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση και κρατική παρέμβαση αυτή θα εξεταστεί. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ξεχωρίζουν η έκπτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και η πρόσθετη ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με το 2020, τη φετινή χρονιά το 2021 θα το λάβουν αυξημένο από +67 ευρώ έως +184 ευρώ αυξημένο ανάλογα με την περιοχή που διαμένει κάποιος και το ψύχος που επικρατεί.
Πιέσεις της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ρωσία μπροστά στην ενεργειακή κρίση αναπτύσσει τη δυναμική της σε ενεργειακό δυναμικό, καθώς προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο προμηθευτή της περιοχής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με δισταγμό τις προσπάθειες αυτές της Μόσχας αλλά και της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom ότι κρατούν εσκεμμένα προμήθειες ως μέτρο πίεσης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης του αγωγού Nord Stream 2.
Από την άλλη, ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του και τα στελέχη του κλάδου ενέργειας να υποβάλουν προτάσεις για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και ο Nord Stream 2 δεν ήταν η μοναδική πρόταση.
Κοινό Ευρωπαϊκό “μέτωπο” απέναντι στην κρίση
Όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από κοινού με άλλες χώρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία και η Ρουμανία, πρότειναν:
- Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ώστε να συντονιστούν τα εθνικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
- Διερεύνηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών.
- Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής.
- Και τέλος, επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, μέσα από την επένδυση στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσβλέπουν σε βοήθεια των Βρυξελλών
“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγούμενη κρίση που απαιτεί έκτακτα, καινοτόμα και σοβαρά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο αύξησης των τιμών” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Πέδρο Σάντσεθ.
Πιθανές μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου θα συμπεριληφθούν στην προγραμματισμένη αναθεώρηση του πακέτου της αγοράς φυσικού αερίου στις 14 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας