Σεισμός στην Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης «Εγκέλαδος», μετά την αναστάτωση που προξένησε ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την Κρήτη.
Έτσι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Περιπολία από επίγεια και εναέρια μέσα
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.
Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Φυσική του Εσωτερικού της Γης και τη Μείωση των Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), Φίλιππος Βαλλιανάτος ανέφερε σχετικά με τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ: «Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι και απλά θα περιμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή σεισμογόνος περιοχή που δίνει ανάλογα μεγέθη».
Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας