Πρέβεζα: Κεφαλή αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων ανασύρθηκε από τη θάλασσα
Κεφαλή αγάλματος Ρωμαϊκών Χρόνων ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή στην Πρέβεζα, σε βάθος περίπου 10 μέτρων. Πρόκειται για εικονιστική κεφαλή αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.).
Σημαντικά είναι και τα πρόσφατα ευρήματα για τον Τάφο του Κυπέλλου του Νέστορα.
Πρέβεζα: Ανασύρθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση
Η κεφαλή, κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο, είναι σχεδόν ακέραιη εκτός από τμήματα των βοστρύχων της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί, καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού, ενώ βρέθηκε εν μέρει καλυμμένη με θαλάσσιους οργανισμούς.
Η τοποθεσία υποδείχθηκε από τον κ. Δημήτρη Καραμανίδη, που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, το οποίο και συγκάλεσε κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας.
Το κλιμάκιο παρακολούθησε την ανάσυρση και φρόντισε για τη μεταφορά του ευρήματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, όπου ξεκίνησαν αμέσως εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησής του.
Τάφος του Κυπέλλου του Νέστορα: Νέα ευρήματα έρχονται στο φως
Ο διάσημος Τάφος του Κυπέλλου του Νέστορα στη νήσο Ίσκια της Ιταλίας – τις αρχαιοελληνικές Πιθηκούσσες της Μεγάλης Ελλάδας – δεν περιέχει τα οστά ενός μόνο νεαρού ατόμου όπως πιστευόταν έως τώρα, αλλά αρκετών ανθρώπων, τουλάχιστον τριών και μάλιστα ενηλίκων, σύμφωνα με μια νέα σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων.
Ο συγκεκριμένος τάφος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1954 και χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ., γνωστός και ως Τάφος 168, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της προκλασσικής αρχαιολογίας στη Μεσόγειο. Περιέχει αποτεφρωμένα οστά και πολλά ταφικά αντικείμενα, αλλά η φήμη του βασίζεται κυρίως στο ότι εκεί ανακαλύφθηκε το ξεχωριστό κύπελλο ή αγγείο του Νέστορα, το οποίο φέρει μια από τις αρχαιότερες ελληνικές επιγραφές.
Το σχόλιο σας