Κόσμος

Άντονι Μπλαντ: Ο κατάσκοπος των Σοβιετικών που η Βασίλισσα Ελισάβετ προστάτευε για 30 χρόνια

Άντονι Μπλαντ: Ο κατάσκοπος των Σοβιετικών που η Βασίλισσα Ελισάβετ προστάτευε για 30 χρόνια
Άντονι Μπλαντ: Ο Άντονι Μπλαντ ήταν από τους πιο σοβαρούς ιστορικούς τέχνης στη Βρετανία.

Το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φτάνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών Έντουαρντ Χιθ, τον Οκτώβριο του 1970, έχει ένα καυτό φάκελο που πρέπει να παραδώσει στη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με στοιχεία της MI5, ένας από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες της, ο σερ Άντονι Μπλαντ, υπεύθυνος για όλα τα ιστορικά κειμήλια του στέμματος, θέση που κατέχει από το 1945, είναι κατάσκοπος των Σοβιετικών. Σύμφωνα με την MI5 είναι το άγνωστο μέλος της περίφημης ομάδας των «Κατασκόπων του Κέιμπριτζ», ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που ξέσπασε στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 και συγκλόνισε τη Βρετανία.

Η βασίλισσα τον υποδέχεται στο ιδιαίτερο γραφείο της, στο Μπάκιγχαμ. Ο Χιθ ξεροβήχει, την ενημερώνει για την σοβαρότητα του θέματος και της ανακοινώνει τον ρόλο του Μπλάντ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» της λέει και της παραδίδει τον φάκελο. Η Ελισάβετ τον κοιτάει ανέκφραστη. Παίρνει τον φάκελο. Toυ απαντάει πως το γνωρίζει. Ο Χιθ την κοιτάει γεμάτος απορία. Η βασίλισσα του λέει πως «καλύτερα να ξεχάσουμε το όλο θέμα». Ο Χιθ εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει: «Από πότε το γνωρίζετε μεγαλειοτάτη;».- «Από την αρχή» του ανταπαντά. Η Ελισάβετ παίρνει τον φάκελο και τον κρύβει στο συρτάρι της.

Άντονι Μπλαντ: Ένας γνωστός – άγνωστος

Και εκεί θα παραμείνει θαμμένος ο φάκελος, μέχρι τον Νοέμβριο του 1979, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ θα φέρει το θέμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και θα ξεσκεπάσει τον ρόλο του Άντονι Μπλαντ. Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο Άλεκ Ντάγκλας Χιού, πρώην πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 1963 έως τον Οκτώβριο του 1964, που ακούει από χείλη της Θάτσερ για πρώτη φορά για τον Άντονι Μπλαντ. Ούτε αυτός γνώριζε. Υπάρχει σοβαρό συνταγματικό ζήτημα: Η βασίλισσα γνώριζε από τις αρχές της δεκαετία του 1950 για τον ρόλο του Μπλάντ αλλά δεν ενημέρωσε τους πρωθυπουργούς της. Περιέργως πώς, το θέμα αποσιωπάται τελείως.

Άντονι Μπλαντ

Ο Άντονι Μπλαντ. Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Νοέμβριος του 1934. Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Τέσσερις ταλαντούχοι νέοι γίνονται διπλοί πράκτορες και δίνουν πολύτιμα μυστικά στους Ρώσους. Ανάμεσά τους, ο διαβόητος Κιμ Φίλμπι, που έφτασε μέχρι και επικεφαλής της αντικατασκοπείας του MI6. Ολοι μέλη της Βρετανικής αριστοκρατίας. Μαζί, οργανώνουν ένα δίκτυο κατασκοπείας με κίνητρο το νεανικό τους ιδεαλισμό, και το μίσος τους για το φασισμό. Στο όνομα της μάχης κατά του Χίτλερ, αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες στους Σοβιετικούς, όπως τους κωδικούς Enigma και πυρηνικά μυστικά.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, θα προμηθεύουν τους Σοβιετικούς με απόρρητα μυστικά της Δύσης. Η δράση τους έλαβε τέλος όταν οι δύο από τους πέντε, ο Μπέρτζες και Μακλίν διέφυγαν από το λιμάνι Southampton στις 25 Μαρτίου 1951 στη Σοβιετική Ένωση. Η κατασκοπευτική δραστηριότητα του Μπλαντ αποκαλύφθηκε το 1964 και αναγκάστηκε να ομολογήσει. Δημόσια όμως θα γίνει γνωστός ο ρόλος του το 1979 από την Μάργκαρετ Θάτσερ. Ολα αυτά τα χρόνια παραμένει στη θέση του ως υπεύθυνος των ιστορικών κειμηλίων του Στέμματος και προστατευόμενος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

To 1956, μάλιστα, η Ελισάβετ τον χρήζει ιππότη του στέμματος, όταν ήδη γνώριζαν στο παλάτι για τον ρόλο του ως κατάσκοπο της Σοβιετικής Ένωσης! Το 1948, μάλιστα, ο Τόμι Λασάλ, προσωπικός γραμματέας του Γεωργίου Στ΄ συνοδεύοντας ένα νέο μέλος της γραμματείας στους διαδρόμους του Μπάκιγχαμ, όταν πέρασαν μπροστά από τον Μπλαντ, του είπε ψιθυριστά στο αυτί: «Και αυτός εδώ είναι ο Ρώσος κατάσκοπός μας»…

Ο Άντονι Μπλαντ ήταν από τους πιο σοβαρούς ιστορικούς τέχνης στη Βρετανία. Μπαίνει στις υπηρεσίες του Στέμματος το 1945 και αμέσως γοητεύει την Βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Ελισάβετ και γίνεται στενός της φίλος και σύμβουλος. Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Γεώργιος Στ’, πατέρας της Ελισάβετ, τον στέλνει στην Γερμανία σε μυστική αποστολή να βρει και να επαναπατρίσει στη Βρετανία κλεμμένους θησαυρούς του στέμματος από τους Ναζί αλλά και ευαίσθητα έγγραφα «που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια».

Παραμένει μυστήριο τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Γεώργιος Στ’, αλλά φαίνεται πως αναζητούσε επιστολές της πριγκίπισσας Βίκυ, μεγαλύτερης κόρης της Βασίλισσας Βικτωρίας που είχε παντρευτεί τον Γερμανό αυτοκράτορα Φρειδερίκο Γ΄ και το 1858 στέφθηκε Αυτοκράτειρα της Γερμανίας και Βασίλισσα της Πρωσίας. Ο μεγαλύτερος της γιος, ήταν ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄που οδήγησε την Γερμανία στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο και στη σύγκρουση με την Βρετανία.

Καθόλη την διάρκεια της ζωής της η Αυτοκράτειρα, κρατούσε επαφή με την μητέρα της Βασίλισσα Βικτωρία και την ενημέρωνε για τα όλα όσα συνέβαιναν στην Γερμανική Αυτοκρατορική Αυλή και την διπλωματία. Ηταν τα μάτια και τα αυτιά της Βρετανίας στη Γερμανία. Επίσης πρέπει να υπήρχαν και ερωτικές επιστολές της Βίκυ προς τρίτους άντρες. Ο Μπλαντ χρησιμοποίησε όλη του την γοητεία για να πείσει μια από τις εγγονές της για να του δώσει τις επιστολές. Ανάμεσά τους υπήρχαν και ερωτικές επιστολές της Βασίλισσας Βικτωρίας προς ένα σκωτσέζο λόρδο, όταν ήταν ακόμη νέα πριγκίπισσα και πριν παντρευτεί τον πρίγκιπα Άλμπερτ.

Η βασίλισσα Βικτώρια ήταν και γνωστή ως η «γιαγιά της Ευρώπης» καθώς τα περισσότερα από τα εννέα παιδιά της, ολλά από τα παιδιά τους, έκαναν δυναστικούς γάμους, σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επεκταθεί η επιρροή της Βρετανίας. Έτσι, μέσα σε δύο γενιές, τα 42 εγγόνια της Βικτώριας μπορούσαν να βρεθούν στις βασιλικές οικογένειες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας. Φαίνεται πως μέχρι τον θάνατό της, το 1901, παιδιά και ορισμένα εγγόνια της έδιναν λεπτομερή ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες στις οποίες βρίσκονταν.

Ήταν φανερό, λοιπόν, πως η Βρετανική βασιλική οικογένεια είχε στήσει τον μεγαλύτερο μηχανισμό κατασκοπείας σε όλες τις ευρωπαϊκές αυλές, μέσω των δέσμων αίματος και συγγένειας και ήθελαν πλέον να σβήσουν τα ίχνη, μπροστά στη νέα εποχή που ξημέρωνε, μετά τους δύο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους.

Το πιο σημαντικό, όμως, που ανακάλυψε, ο Άντονι Μπλαντ στα ταξίδια του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιστολές που αποκάλυπταν τις σχέσεις των Ναζί με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Είναι γνωστό, πλέον, πως ο Εδουάρδος 8ος που άφησε τον θρόνο του για την αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, ήταν θαυμαστής των Γερμανών και του Χίτλερ και τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο Βερολίνο. Λέγεται, μάλιστα, πως υπήρχε και μια μυστική συμφωνία Χίτλερ- Εδουάρδου για την παλιννόστηση του τελευταίου στον Βρετανικό θρόνο, σε περίπτωση που οι Γερμανοί θα κέρδιζαν τον πόλεμο κατά της Βρετανίας.

Η αναπαράσταση του Μπλάντ στο The Crown

Φαίνεται, όμως, πως δεν ήταν ο Εδουάρδος το μοναδικό μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε γοητευθεί από τον Χίτλερ και τους Ναζί. Ο Μπλαντ έκανε συνολικά τέσσερα ταξίδια στην Ευρώπη μεταξύ 1945 και 1947 προκειμένου να συγκεντρώσει ευαίσθητα έγγραφα και στοιχεία για λογαριασμό του Στέμματος.

Το 1984, έναν χρόνο έπειτα από τον θάνατο του Μπλαντ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα σάρωσε όλα τα παλάτια, από το Μπάκιγχαμ μέχρι το Κένσιγκτον, το Κλάρενς και το Σεν Τζέιμς, συγκέντρωσε όλη την αλληλογραφία της μητέρας της Ελισάβετ και κατέστρεψε όλες τις προσωπικές της επιστολές. Ο Ντέιβιντ Γκρίφιν, σοφέρ της, διέκρινε ανάμεσά τους να καίγονται ακόμα και επιστολές προς την Νταϊάνα. Χιλιάδες επιστολές έγιναν στάχτη στο γκαράζ.

Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι την αποκάλυψή του το 1979, ο Άντονι Μπλαντ παρέμεινε υπό την προστασία της Ελισάβετ, παρόλο που ο ρόλος του ήταν γνωστός στο παλάτι από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Aπό το 1964 αποδέχθηκε να παίξει διπλό ρόλο για τις μυστικές υπηρεσίες τον ξεσκέπασαν. Όλα αυτά περιέχονται στο νέο αποκαλυπτικό βιβλίο με συνεντεύξεις από πρώην σωματοφύλακές τους που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας «ΤHE SECRET ROYALS: SPYING AND THE CROWN, FROM VICTORIA TO DIANA» των Richard Aldrich και Rory Cormac.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments