Κόσμος

ΟΗΕ: Η πανδημία αύξησε κατά 140 εκατομμύρια τους ανθρώπους που στερούνται τροφής

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή, αναφέρει σε μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση της σπουδαιότητας των τροφίμων για κάθε άτομο στον πλανήτη, αλλά επίσης μία έκκληση για δράση προκειμένου να πετύχουμε τη διατροφική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σήμερα, τουλάχιστον 40% της ανθρωπότητας –3 δισεκατομμύρια άνθρωποι– δεν έχουν τη δυνατότητα μίας υγιεινής διατροφής. Η πείνα, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αυξάνονται. Η πανδημία έχει αυξήσει κατά 140 εκατομμύρια τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνουμε και σπαταλάμε τρόφιμα έχει βαρύ αντίκτυπο στον πλανήτη. Ασκεί πρωτοφανή πίεση στους φυσικούς μας πόρους, στο κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον κοστίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο», επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της ημέρας «Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας», σημειώνει πως η δύναμη για αλλαγή βρίσκεται στα χέρια μας.

«Τον τελευταίο μήνα ο κόσμος συμμετείχε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα διατροφικά συστήματα. Οι χώρες προχώρησαν σε γενεές δεσμεύσεις για τον μετασχηματισμό των διατροφικών συστημάτων. Για να γίνει η υγιεινή διατροφή πιο οικονομική και προσβάσιμη. Για να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο αποτελεσματικά, ανθεκτικά και βιώσιμα σε κάθε βήμα – από την παραγωγή και την επεξεργασία, την πώληση, τη μεταφορά και την παραλαβή» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τρόφιμα και να κάνουμε πιο υγιείς επιλογές για τον εαυτό μας και τον πλανήτη. Στα διατροφικά μας συστήματα υπάρχει ελπίδα, διαμήνυσε και παρότρυνε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, να «δεσμευτούμε να αναλάβουμε δράση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω διατροφικών συστημάτων που προσφέρουν καλύτερη διατροφή, ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο