Κρούσματα σήμερα 18/10: Υπό πίεση οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Τα κρούσματα για σήμερα 18/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.712, εκ των οποίων 332 κατανεμήθηκαν στην Αττική, ενώ 265 νέες λοιμώξεις εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη.
Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Σενάρια για «μωβ» περιοχές με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού
Tα μέλη της επιτροπής εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπιστεί το καθεστώς των «μωβ περιοχών», στις οποίες ως μέτρα θα επιβάλλονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εναλλακτικό μέτρο για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, με εκτεταμένη χρήση μάσκας, αντί των απαγορεύσεων της νυχτερινής κυκλοφορίας κλπ. τα οποία σαν μέτρα καταργήθηκαν.
Η πρόταση αυτή φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αρχικής συζήτησης και δεν πρόκειται για μέτρο που αναμένεται να δούμε τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712, ο αριθμός των θανάτων 27 και οι διασωληνωμένοι 357.
Επίσης, με ανάρτησή της στο Facebook, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανεμβολίαστου 28χρονου στην Κομοτηνή.
Παγώνη: Φοβάμαι για μετά τον Δεκέμβρη- Οι ανεμβολίαστοι δεν γλιτώνουν τις ΜΕΘ
Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του, γιατί αν πάμε και στο Δεκέμβρη και αρχίσουν και οι γρίπες, να ξέρουν οι ανεμβολίαστοι ότι τις μονάδες δεν υπάρχει περίπτωση να τις αποφύγουν. Γρίπη και COVID είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους… Tα χειρουργεία έχουν μείνει πίσω, τα τακτικά πίσω, θα έχουμε όλο τον χειμώνα και διάφορες ιώσεις και θα κυκλοφορούμε, αλλά πρέπει να κυκλοφορούμε με προσοχή, προειδοποίησε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Συνεχίζοντας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε επίσης στα θύματα από την πανδημία αλλά και στον μειωμένο ρυθμό εμβολιασμών. «Συνεχίζουμε να έχουμε διψήφιο αριθμό θανάτων (καθημερινά)», είπε και τόνισε: Aν είχαμε κάνει το 80% (εμβολιασμούς), και την τρίτη δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν; Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες».
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τα κέντρα εμβολιασμού έχουν ερημώσει. «Με το άνοιγμα αισθανόμαστε μια ελευθερία και ξεχάστηκε ο εμβολιασμός δεν φοράμε μάσκες» σημείωσε.
Για τις παρελάσεις σχολίασε ότι όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σημαίνει και αύξηση κρουσμάτων, και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Έτσι πρότεινε στις κόκκινες περιοχές οι να γίνουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και όχι οι μαθητικές. «Θα υπάρχει κάθε 2 μέτρα χωροφύλακας που θα λέει “εσύ εμβολιασμένος εσύ ανεμβολίαστος”» διερωτήθηκε.
Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.
Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.
Τι συμβαίνει με το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα
Μιλώντας για το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει «χτιστεί» ή όχι στη χώρα μας ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.
«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.
Προβλέψεις για χιλιάδες θανάτους χωρίς τείχος ανοσίας
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA σχολίασε τον αριθμό των κρουσμάτων, το θέμα των ανεμβολίαστων, ενώ προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και στις νεαρές ηλικίες.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%» είπε ο Νίκος Τζανάκης. Ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας, σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το τέλος του χρόνου.
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς». Αυτό το 5ο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν «έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο».
Εξαδάκτυλος: Να γίνει η παρέλαση οπωσδήποτε γιατί θα υπάρξει διχασμός
«Κάνει πολύ κακό. Γιατί το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται κι ο παππάς», είπε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός γίνεται θέμα διαμάχης.
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, έγινε κανονικά η παρέλαση στην Αθήνα. «Επομένως γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση δημοσίως, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», διερωτήθηκε.
«Πρέπει να γίνει η παρέλαση οπωσδήποτε γιατί θα υπάρξει διχασμός και θα τροφοδοτήσουμε θεωρίες συνωμοσίας, ότι δηλαδή ο ιός χρησιμοποιείται για να πληγεί το θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα των ανθρώπων», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Το αν θα χρειαστεί να γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν επιβαρυνθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθεί κοντά στην παρέλαση. Στο ενδιάμεσο οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι, μπορούν να εμβολιαστούν και να απομακρύνουν την πιθανότητα μιας τέτοιας συζήτησης και να φέρουν πιο κοντά μια παρέλαση όπως παλιά», κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας