Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Ο λόγος που δεν παραμένουμε στην θερινή ώρα

Αλλαγή ώρας: Σε ισχύ από τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη θα τεθεί η χειμερινή ώρα, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση.

Κανονικά θα ισχύσει η αλλαγή ώρας από το θερινό στο χειμερινό ωράριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Η νέα ώρα θα ισχύσει από τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη, με το υπουργείο Μεταφορών να υπενθυμίζει την ώρα που οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας – σύστημα που, για τον καθηγητή αστροφυσικής, Γρηγόρης Αντωνακόπουλο, είναι μειονεκτικό.

Γιατί θα αλλάξει η ώρα

«Το 2017, μία ανάλυση 44 μελετών διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της», ανέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής. Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας έγινε υποχρεωτική για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 1975 και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με εφαρμογή για 5 μήνες.

«Η Ελλάδα, που ήδη προηγείται λόγω ζώνης κατά μισή ώρα περίπου – καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – της φυσικής ηλιακής ώρας, δεν έχει ανάγκη να απομακρύνεται από τον ηλιακό χρόνο κατά μία ακόμη ώρα, που προβλέπει η θερινή ώρα, εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Επίσης, λόγω του διακοπτόμενου ωραρίου εργασίας κατά τη μεσημβρία, δεν έχει καμία οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε ο καθηγητής. Ως εκ τούτου, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καλούμαστε να γυρίσουμε μία ώρα πίσω τους δείκτες του ρολογιού μας, από τις 04.00 στις 03.00, προκειμένου να γίνει το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή ώρας

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ανακοινώσει πότε θα καταργηθεί και γιατί η αλλαγή ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού οδήγησε σε αναβολή. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν την ώρα που επιθυμούσαν να κρατήσουν.

Όσον αφορά την Ελλάδα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια ώρα θα διατηρήσει, υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε το εξής:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.». 

Παρόλα αυτά, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είναι επιφυλακτική σχετικά με τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα το 2021, κάτι που σημαίνει πως η οριστική κατάργηση αλλαγής θα καθυστερήσει παραπάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο