ΟΟΣΑ: Η τάση του ελληνικού χρέους είναι ευνοϊκή παρά την πανδημία
Η τάση του ελληνικού χρέους έως το 2060 είναι ευνοϊκή παρά την πανδημία αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ με έκθεσή του. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν χρειάζεται να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μια αύξηση χρέους.
Που οφείλεται σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μετά τις μεταρρυθμίσεις αλλά και στο διαρθωτικό πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας.
Τι αναφέρει η έκθεση
«Με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη πραγματοποιηθεί μετά τη Μεγάλη Ύφεση, όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ θα έπρεπε να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα στο σενάριο αυτό για να αποτρέψουν μία αύξηση του δημόσιου χρέους διαχρονικά. Η διάμεση χώρα θα έπρεπε να αυξήσει τα διαρθρωτικά πρωτογενή έσοδά της κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2021 έως το 2060, αλλά η προσπάθεια θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 11 χώρες», αναφέρει η έκθεση.
Ποια η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία η πρόβλεψη που δίνει ο ΟΟΣΑ είναι ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη δεκαετία 2020 -2030 θα διαμορφωθεί στο 1,3% και στην περίοδο 2030- 2060 στο 1,2% έναντι 1,3% και 1,1%, αντίστοιχα, για την οικονομία της Ευρωζώνης. Η πρόβλεψη για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης ισχύει συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ και αντανακλά εν μέρει την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το σχόλιο σας