Πολιτική

Τριμερής: Ελλάδα – Αίγυπτος και Κύπρος στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα

Τριμερής: Ελλάδα – Αίγυπτος και Κύπρος στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα
Τριμερής: Επί τάπητος καίρια ζητήματα περιφερειακής πολιτικής με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την Λιβύη

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και Γαλλίας – ΗΠΑ, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα η 9η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, στη Συρία και τον Λίβανο. Τριμερής

Η τριμερής της Αθήνας έρχεται να σηματοδοτήσει την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως επισημαίνουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Η Σύνοδος αναμένεται να αποτυπώσει τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό αυτόν της ενέργειας -όπως κατέδειξε ήδη το διμερές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελλήνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Τριμερής

Σημειώνεται πως οι συμμαχίες αυτές -και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»- έχουν εκνευρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επέλεξε να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μην μπορώντας να κρύψει τη δυσφορία του για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας. Τριμερής

Τριμερής: Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε στις 09:30 τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 11:00 ξεκινούν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στη 13:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Τέλος, στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments