Διεθνή

Μακρόν: Παρουσίασε το σχέδιό του για τη Γαλλία του μέλλοντος

Μακρόν: Παρουσίασε το σχέδιό του για τη Γαλλία του μέλλοντος
Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, για την παρουσίαση του σχεδίου «Γαλλία 2030».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε το οραματικό σχέδιο του για τη Γαλλία του 2030.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 30 δις. ευρώ σε βάθος 10ετίας, που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής βιομηχανίας -με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες πράσινες τεχνολογίες- με τρόπο που να συνδυάζει τη διαδικασία από-ανθρακοποίησης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μακρόν

Η Γαλλία πρέπει να «ξαναγίνει ένα μεγάλο έθνος καινοτομίας», επέμεινε ο ίδιος, εκφράζοντας την επιθυμία η χώρα να «ξαναβρεί έναν ενάρετο κύκλο: να καινοτομεί, να παράγει, να εξάγει και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτεί το κοινωνικό (της) μοντέλο» και να το «καθιστά βιώσιμο».

Ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε το πρόγραμμα τρεις μήνες πριν η χώρα του αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έξι μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι το σχέδιό του «υπηρετεί προεκλογική στόχευση»!

«Επαναβιομηχάνιση»

Παρουσιάζοντας ο Μακρόν το σχέδιό του:

«Πρέπει να ξανακτίσουμε το πλαίσιο για παραγωγική ανεξαρτησία τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης», είπε, για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η κρίση της πανδημίας, με τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στην αρχή, ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες μας «και μαζί την ανάγκη να προωθήσουμε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και καινοτομία. Εν μέσω εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού για τεχνολογική ηγεμονία και πρόσβαση στις πρώτες ύλες, αυτά είναι τα κλειδιά. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για καινοτομία και επαναβιομηχάνιση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν:

Καινοτόμοι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα κύρια σημεία του σχεδίου του «Γαλλία 2030», το οποίο ευνοεί την πυρηνική ενέργεια με μια επένδυση ύψους ενός δισ. ευρώ.

«Ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος, είναι να έχουμε στη Γαλλία μέχρι το 2030 μικρού μεγέθους καινοτόμους πυρηνικούς αντιδραστήρες με καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων», είπε. Μακρόν

Δύο γιγάντια εργοστάσια πράσινου υδρογόνου

Ο δεύτερος στόχος είναι να γίνει η Γαλλία «επικεφαλής στο πράσινο υδρογόνο» με την κατασκευή «δύο γιγάντιων εργοστασίων».

«Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά ώστε να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση» της βιομηχανίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Αναφέρθηκε κυρίως στους τομείς του χάλυβα, του τσιμέντου και της χημικής παραγωγής που χρειάζονται πράσινο υδρογόνο προκειμένου να αντικαταστήσουν την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, καθώς και στην «τροφοδοσία φορτηγών, λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων».

Έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο κ. Μακρόν είπε πως το σχέδιο θα δίνει ρόλο «κλειδί» σε μικρές, ευέλικτες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) για την οικοδόμηση του βιομηχανικού μέλλοντος της Γαλλίας παράλληλα με τους καθιερωμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Επικαλούμενος την αρχική έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ο Μακρόν είπε πως η κρίση έδειξε, από τη μια πλευρά, πόσο πραγματικά ευάλωτοι είμαστε όλοι και, από την άλλη, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η εγχώρια καινοτομία και βιομηχανική παραγωγή.

«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία της Γαλλίας και της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε πως η καινοτομία θα είναι κλειδί εν μέσω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ηγεσία και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. «Ο νικητής τα παίρνει όλα», είπε. Μακρόν

Μακρόν: Καινοτομία στην υγεία

Άλλοι στόχοι για το 2030 περιλαμβάνουν την επένδυση στους ημιαγωγούς και την ενίσχυση της καινοτομίας στον γαλλικό τομέα της υγείας, περιλαμβανομένης της βιοϊατρικής.

Τα 30 δισ. ευρώ προστίθενται σε ένα σχέδιο 100 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοινώθηκε πέρυσι προκειμένου η Γαλλία να ανταπεξέλθει στην πανδημία του κορωνοϊού και ένα μεγάλο μέρος του κατευθύνθηκε στην προώθηση πιο πράσινων ενεργειακών πολιτικών.

Η παρουσίαση του σχεδίου επενδύσεων στις βιομηχανίες του μέλλοντος πραγματοποιείται έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι ακόμη επίσημα υποψήφιος, όμως, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments