Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Πορεία ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Πορεία ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας.

Πορεία ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην 1η διάσκεψη «The Greeks are Back» και το 4th Athens Investment Forum. Σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις- υγειονομικές, κλιματικές, οικονομικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας. Πρώτα απ’ όλα, στηρίξαμε γενναία και αποτελεσματικά- όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων- την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020- 2022, ώστε να απορροφηθούν- στον μέγιστο δυνατό βαθμό- οι κραδασμοί που προκάλεσε η πανδημία και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Παράλληλα όμως, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων».

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις, όπως «τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο- κίνητρα τα οποία επιτυγχάνουν, ήδη, σημαντικά αποτελέσματα- καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς».

Ποιους στόχους έχει θέσει η κυβέρνηση

  • 1. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.
  • 2. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.
  • 3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
  • 4. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.
  • 5. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.
  • 6. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο