Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι το πέμπτο κύμα του κορωνοϊού είναι προ των πυλών και πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος από πλευράς κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Την ίδια ώρα την Παρασκευή από τα συνολικά 3.585 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 675 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 533 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Στο 85% αυξάνεται η πληρότητα στα Μέσα Μεταφοράς
Στο 85% – από το 65% που ισχύει τώρα – θα αυξηθεί η μέγιστη πληρότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την προσεχή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ημέρα που θα εφαρμοστεί ξανά ο δακτύλιος. Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο, σε ΦΕΚ και, με την εφαρμογή της, όλα τα μέσα πλέον θα έχουν την ίδια μέγιστη δυνατή πληρότητα, καθώς το 85% ισχύει ήδη για λεωφορεία και ΚΤΕΛ.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΑ έχει ήδη δρομολογήσει περισσότερα οχήματα σε γραμμές των οδικών μέσων με αυξημένη κίνηση, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να εξαλείψει τα φαινόμενα συνωστισμού ειδικά τις ώρες αιχμής. Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και οι επιστήμονες, για τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του νέου κοροναϊού.
Μάλιστα, αντιδράσεις και από τις πολίτες έχει ήδη προκαλέσει η αύξηση της πληρότητας στα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού, πάντως, από τον Σεπτέμβριο του 2021, κυκλοφορούν καθημερινά στο δίκτυο άνω των 1.300 οχημάτων, έναντι περίπου 1.000 οχημάτων τον Σεπτέμβριο του 2020. Η αύξηση στον αριθμό των λεωφορείων έγινε στοχευμένα σε γραμμές του δικτύου, στις οποίες διαπιστώθηκε, από τον ΟΑΣΑ, ιδιαίτερη επιβάρυνση κατά τις ώρες αιχμής, με στόχο την ενίσχυση των προγραμματισμένων δρομολογίων.
Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα
Για δύσκολο χειμώνα, με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι σε δυσχερέστερη θέση, κάνουν λόγο μια σειρά ειδικοί, με τον κοροναϊό να επιμένει. Οι επιστήμονες, όλο το τελευταίο διάστημα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα κοροναϊού που έρχεται. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση, έστω και αν αυτή δεν ήταν από τις τακτικές που γίνονται κάθε εβδομάδα.
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη παρουσία του: «Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε με στοιχεία να πείσει και όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.
Εφιαλτική πρόβλεψη
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι η εξαίρεση, όσον αφορά τους ειδικούς. Αντίθετα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο MEGA: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα» ημερησίως.
Λινού: Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας
Βέβαιη ότι θα έχουμε και τέταρτο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξαιτίας του ανεμβολίαστου πληθυσμού, αλλά και του νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα που, όπως είπε, είναι 20% πιο μεταδοτικό.
«Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς: στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ευτυχώς, οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως νέοι, αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους. Με τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας, από πλευράς κινδύνου», τόνισε η κυρία Λινού.
Και προσέθεσε πως αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας, αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες και στους χώρους εργασίας. «Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή τη συχνότητα, είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Βατόπουλος: Θα έχουμε 4ο και 5ο κύμα κοροναϊού
O κ. Βατόπουλος, επίσης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι όσα τόνισαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς επιπλέον αν δεν εμβολιαζόμασταν, και η κ. Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, θα έπρεπε γίνουν σποτ στην τηλεόραση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ». Για τον χειμώνα είπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος. Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε.