Κρούσματα σήμερα 25/10: Τον χειμώνα το πέμπτο κύμα της πανδημίας
Τα κρούσματα για σήμερα 25/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.098 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 413 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, και άλλες 352 νέες λοιμώξεις στην Θεσσαλονίκη.
Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Τα νέα μέτρα
Στο ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο ισχύει σε χώρους είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
Αυτό προβλέπει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4919/24-10-21) και αφορά στα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.
- Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: ): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας
- Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
- Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο.
- Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
- Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
- Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες.
Οι “κόκκινες” περιοχές
Τα βλέμματα στρέφονται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς την Πέλλα, την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την Ηλεία, τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50% του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα 13 έως 19 Οκτωβρίου στη Δράμα τη Λάρισα, την Ημαθία την Ξάνθη και την Πιερία καταγράφηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Οι δείκτες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αποτυπώνονται και στο Εθνικό συστημα υγειας. Το 93,7 % φτάνει η πληρότητα σε ΜΕΘ στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας, στο 77,6% στη Θεσσαλία, και 94,5% στη Στερεά Ελλάδα. Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι η αύξηση των εμβολιασμών ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσιας, που θα είναι το εισιτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την Ημαθία όπου αποφασίστηκε λόγω του επβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η ίδια απόφαση ελήφθη και στην Πιερία.
Παγώνη: Σωστό να μη γίνουν παρελάσεις σε Ημαθία, Πιερία
Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στο περιθώριο της απόφασης αυτής και για την Πιερία, τόνισε πως οι εκάστοτε ιατρικοί σύλλογοι πράττουν ορθώς με αυτό το μέτρο καθώς γνωρίζουν τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη τους. «Αυτοί ξέρουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Αυτοί συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία και κανένας άλλος από εμάς που είμαστε πολύ μακριά, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις» είπε προσθέτοντας πως μια τέτοια απόφαση έρχεται με την εκτίμηση δεδομένων όπως τα περιθώρια μονάδων. Όπως εξήγησε μάλιστα η Ματίνα Παγώνη, τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πιερία δεν υπάρχει περιθώριο μονάδων.
Ερωτώμενη ειδικότερα για το εάν υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες εκτιμά πως θα έπρεπε να παρθεί μια ανάλογη απόφαση η Ματίνα Παγώνη δεν προέβη σε συγκεκριμένη εκτίμηση εξηγώντας πως τα στοιχεία διαφοροποιούνται συνεχώς δεδομένου ότι καθημερινά έχουμε θανάτους ασθενών και περισσότερες εισαγωγές, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί.
Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη Δέλτα+
«Το στέλεχος Δέλτα + δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Δ», τόνισε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Επισήμανε ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.
Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.
Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας