Κορωνοϊός εξελίξεις: Γεμάτες οι ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς ο κορωνοϊός φοβίζει ακόμα ειδικούς και Κυβέρνηση που από κοινού απευθύνουν εκκλήσεις προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Την ίδια ώρα την Δευτέρα από τα συνολικά 3.937 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 710 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 623 νέες λοιμώξεις.
Την ίδια ώρα τους ειδικούς ανησυχούν οι παρελάσεις. Οι μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου θα γίνουν με θεατές, ενώ στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν μέρος μόνο τα στρατιωτικά τμήματα. Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι παρελάσεις θα γίνουν με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Τα μέτρα για τις παρελάσεις
Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.
Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστησμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.
Στο “κόκκινο” η Βόρεια Ελλάδα
Τα βλέμματα στρέφονται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς την Πέλλα, την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την Ηλεία, τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50% του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα 13 έως 19 Οκτωβρίου στη Δράμα τη Λάρισα, την Ημαθία την Ξάνθη και την Πιερία καταγράφηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Οι δείκτες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αποτυπώνονται και στο Εθνικό σύστημα υγείας. Το 93,7 % φτάνει η πληρότητα σε ΜΕΘ στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας, στο 77,6% στη Θεσσαλία, και 94,5% στη Στερεά Ελλάδα.
Μεγάλη η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης
Σε υπερόπλο εξελίσσεται η τρίτη δόση για την προστασία των πλέον ευάλωτων – και όχι μόνον – με νέα στοιχεία να δείχνουν ότι παρέχει προστασία της τάξεως του 95,6%. Υπό το δεδομένο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλες τις νεότερες εξελίξεις, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές εισηγήσεις για τους πολίτες της χώρα μας κάτω των 50 ετών.
Και παρότι αναμένεται και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κρατικός μηχανισμός ήδη προετοιμάζεται για την επέκταση του παράλληλου προγράμματος της εκστρατείας «Ελευθερία». Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σύντομα και για τα άτομα κάτω των 50 ετών, υπογραμμίζοντας σε τηλεοπτική εμφάνισή του (ΑΝΤ1) πως «αναμένεται να ανοίξει προς όλους κάποια στιγμή».
Στις ΗΠΑ, πάλι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως στις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στην Αμερική (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson).
Οδηγίες των ειδικών για την τρίτη δόση
Η δόση ενίσχυσης του εμβολίου της Moderna είναι η μισή δόση από την αρχική, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Επίσης και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να λάβει μία δόση ενίσχυσης ακόμα και με Pfizer ή Johnson.
Επιπρόσθετα, όσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι στις ΗΠΑ για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. «Το γεγονός αυτό αντανακλά τη μειωμένη προστασία που παρέχει η αρχική μία δόση, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβολιαστικά σχήματα. Δεν προτείνεται κάποιος συνδυασμός εμβολίων έναντι κάποιου άλλου.»
» Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και έλαβαν δόση ενίσχυσης με το ίδιο εμβόλιο είχαν πολύ μικρότερη αντισωματική απάντηση σε σχέση με όσους έλαβαν κάποιο mRNA εμβόλιο», εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ των εταιρειών Pfizer/BioNTech, που δημοσιοποιήθηκαν, καταλήγουν σε «σχετική αποτελεσματικότητα 95,6%» ακόμη και έναντι του στελέχους Δέλτα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας