Ευρωβουλευτές για Τουρκία: Σοβαρή διπλωματική κρίση που μπορεί να αποφευχθεί
Η ανακοίνωση της απέλασης δέκα πρέσβεων μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από πραγματικά επείγοντα ζητήματα, υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους αρμόδιοι ευρωβουλευτές. Όλες οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν οι ευρωβουλευτές αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει τους πρέσβεις δέκα χωρών «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Οι δέκα αυτές χώρες είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί οι πρέσβεις να απελαθούν, δεδομένου ότι οι εν λόγω δέκα χώρες προέτρεψαν την κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Τούρκο ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος στη χώρα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Ευρωβουλευτές για Τουρκία: Στις 8 Οκτωβρίου, ο μόνιμος εισηγητής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντζες Άμορ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) βρισκόταν στην Τουρκία και παρέστη στη δίκη του Οσμάν Καβαλά, ως ένδειξη αλληλεγγύης.
Ο Νάτσο Σάντζες Άμορ και ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση, απαντώντας στην εντολή του Προέδρου Ερντογάν προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει δέκα πρεσβευτές personae non gratae μετά από δηλώσεις τους σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.
Αναφέρουν οι ευρωβουλευτές: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά 10 πρέσβεων για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα. Μπορούμε να τα κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι αυτοί οι πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά».
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εκείνο που διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του 2019, διαταγή η οποία έχει επαναληφθεί σε έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως ακριβώς υποχρεούται να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση στην υπόθεση του Σελαχατίν Ντερμιτάς (φυλακισμένος κούρδος ηγέτης)», συμπληρώνουν.
Σημειώνουν ότι «το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζουν επανειλημμένα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα στους τομείς αυτούς, το οποίο χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με την επιβολή κυρώσεων σε όσους απλώς απαιτούν αυτό που έχει δηλώσει σαφώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.»
«Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται στην Τουρκία επιθέσεις εναντίον επικριτικών φωνών και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον ατυχές ότι τώρα πραγματοποιείται προσπάθεια φίμωσης των επικρίσεων και από το εξωτερικό. Η θέση μας σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και η κριτική για άλλα δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθούν, παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη», τονίζουν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί», υπογραμμίζουν. και «καλούμε τις αρχές της Τουρκίας να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από ό,τι η δύσκολη περίοδος που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση την οποία μόλις ελπίσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν «από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την κοινή μας αντίδραση και παράλληλα να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους της να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».
Ευρωβουλευτές για Τουρκία: Σασόλι: Απολυταρχική διολίσθηση από την τουρκική κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι σχολίασε την απόφαση του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας ότι «η απέλαση των δέκα πρεσβευτών, είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα μας φοβίσει. Να ελευθερωθεί ο Οσμάν Καβαλά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας