Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Οι εντυπωσιακές επιδείξεις μαχητικών στη Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: Οι εντυπωσιακές επιδείξεις μαχητικών στη Θεσσαλονίκη
28η Οκτωβρίου: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται και με το αίμα», ανέφερε στο μήνυμα του ο πιλότος.

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την 28η Οκτωβρίου, στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Επίσης, συγκινητική ήταν η στιγμή της διέλευσης μαχητικού F-16 μαζί με ανακατασκευασμένο βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τύπου Spitfire.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του:

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται και με το αίμα».

28η Οκτωβρίου

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη.

28η Οκτωβρίου

Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

28η Οκτωβρίου: Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής. 28η Οκτωβρίου

Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. 28η Οκτωβρίου

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

28η Οκτωβρίου: Πότε γιορτάστηκε πρώτη φορά η επέτειος

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν.

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments