Διεθνή

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στα McDonald’s απεργούν ξανά με αφορμή σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στα McDonald’s απεργούν ξανά με αφορμή σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης
ΗΠΑ: Το franchise έρχεται αντιμέτωπο αυτή την περίοδο με την έντονη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων της εταιρείας για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Οι εργαζόμενοι στα McDonald’s προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε 12 πόλεις των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «απογοητευτικό» χειρισμό ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης από τον γίγαντα του κλάδου των φαστ φουντ.

ΗΠΑ: Οι διοργανωτές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πέντε απεργίες για τον ίδιο λόγο από το 2018, ισχυρίζονται ότι η McDonald’s έχει «αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό» τους εργαζόμενους της που διαμαρτύρονται.

Ταμίες και μάγειρες εκκίνησαν απεργίες στο Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον και το Μαϊάμι την Τρίτη.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι «η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει θέση» στα McDonald’s.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσοι συνολικά εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει στην απεργία.

Σύμφωνα με το «Fight for $15», την ομάδα εκστρατείας που διοργάνωσε τη δράση, οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει περισσότερες από 50 καταγγελίες και μηνύσεις για παρενόχληση σε εταιρικά καταστήματα της McDonald’s από το 2016. ΗΠΑ

ΗΠΑ: «Δεν έχουν αλλάξει πολλά»

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας ισχυρίζονται ότι η εταιρεία κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα εστιατόρια franchise, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά και σε καταστήματα που ανήκουν σε άλλες εταιρείες. Επιπλέον, το προσωπικό που μίλησε ανοιχτά αντιμετώπισε αντίποινα, όπως μείωση του ωραρίου του ή απόλυση, λένε οι διοργανωτές.

«Προχωρώ σε απεργία γιατί παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, η McDonald’s εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις αμέτρητες γυναίκες και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν παρενόχληση στη δουλειά στα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Jamelia Fairley, εργαζόμενη στα McDonald’s στο Sanford της Φλόριντα.

«Ανεξάρτητα από το τι λέει η McDonald’s, δεν έχουν αλλάξει πολλά για εργάτες σαν κι εμένα».

Σε μια έρευνα του 2020 σε σχεδόν 800 εργάτριες σε εστιατόρια και franchises της McDonald’s, τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν εν ώρα εργασίας.

Στην ίδια έρευνα, η οποία ανατέθηκε από συνδικάτα, το 71% δήλωσε ότι υπέστη συνέπειες για την αναφορά της συμπεριφοράς.

Οι εργαζόμενοι της McDonald’s κατέθεσαν μήνυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για σεξουαλική παρενόχληση. ΗΠΑ

Μετά από μια ανασκόπηση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας νωρίτερα φέτος, η McDonald’s είπε ότι θα απαιτήσει από όλους τους εργαζόμενους, τόσο σε εταιρικά όσο και σε καταστήματα που ανήκουν σε franchise, να υποβληθούν σε εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης από τον επόμενο Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι η ανακοίνωση δεν είναι «επαρκώς λεπτομερής», μην αναλύοντας τι μπορεί να συμβεί σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες.

Σε ανακοίνωσή της, η McDonald’s ανέφερε ότι δεσμεύτηκε να «διερευνήσει ενδελεχώς» τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση στα εστιατόριά της και ότι αναμένει από τους συνεργάτες της να «τηρούν παρόμοια πρότυπα».

«Κάθε άτομο που εργάζεται σε ένα εστιατόριο McDonald’s αξίζει να νιώθει ασφάλεια και σεβασμό όταν έρχεται στη δουλειά, και η σεξουαλική παρενόχληση και η επίθεση δεν έχουν θέση σε κανένα εστιατόριο McDonald’s», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προωθήσουμε τις φιλοδοξίες μας στο χώρο εργασίας, γι’ αυτό και τα 40.000 εστιατόρια McDonald’s [σε όλο τον κόσμο] θα αξιολογηθούν και θα ανταποκρίνονται στα παγκόσμια εταιρικά πρότυπα μας.

«Αυτά τα πρότυπα δίνουν προτεραιότητα στη δράση σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της παρενόχλησης, των διακρίσεων και των αντιποίνων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments