Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/10: Το χάος στις εφημερίες των νοσοκομείων

Κρούσματα σήμερα 30/10: Το χάος στις εφημερίες των νοσοκομείων
Κρούσματα σήμερα 30/10: Ο ρυθμός προσέλευσης των ασθενών είναι σταθερά αυξανόμενος με τους πολίτες να αναγκάζονται να περιμένουν ατελείωτες ώρες μέχρι να εξεταστούν.

Το αδιαχώρητο επικρατεί πλέον καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με εκατοντάδες πολίτες να προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών του κορωνοϊού αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία για τις υπόλοιπες παθήσεις.

Ο ρυθμός προσέλευσης των ασθενών είναι σταθερά αυξανόμενος με τους πολίτες να αναγκάζονται να περιμένουν ατελείωτες ώρες μέχρι να εξεταστούν. Οι υγειονομικοί σημειώνουν ότι πλέον η πίεση είναι αφόρητη γι αυτό και εξετάζονται νέα μέτρα αλλά όχι locdawn, ανάλογη -αν όχι μεγαλύτερη- με αυτήν του περσινού Νοεμβρίου, καθώς από τη μια τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα, ενώ από την άλλη υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών με άλλες παθήσεις. Άλλωστε, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία είχαν γίνει «μονοθεματικά», ενώ δεν λειτουργούσαν τα εξωτερικά τους ιατρεία.

Αριθμός – ρεκόρ στα επείγοντα για κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ

Χαρακτηριστική είναι η εφημερία του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, στη διάρκεια της οποίας πέρασαν από τα ΤΕΠ του covid 200 άτομα, αριθμός – ρεκόρ για το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα από αυτούς οι 179 διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, αν και τελικά για νοσηλεία εισήχθησαν οι 20. Ωστόσο, η αναμονή ήταν πολύ μεγάλη, καθώς, όπως εξηγούν υγειονομικοί, οι ασθενείς, πέρα από τα τεστ τα οποία κάνουν, πρέπει να υποβληθούν σε σειρά εξετάσεων.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr πολίτης, ο οποίος κατέφυγε στα ΤΕΠ του ΑΧΕΠΑ για να εξεταστεί μαζί με τη σύζυγό του και τον μικρό τους γιο, όλοι τους θετικοί στον κορωνοϊό, στο τμήμα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Έφτασαν στο νοσοκομείο στις 4 μετά το μεσημέρι και μέχρι τις 9.30 το βράδυ είχε εξεταστεί μόνο η σύζυγός του, οπότε εξαντλημένοι από την αναμονή αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

«Αφενός η προσέλευση είναι μεγάλη, αφετέρου όλα τα νοσοκομεία είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό, καθώς συνολικά 750 εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή. Και βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάτι που θα αποσυμφόριζε πολύ τα νοσοκομεία από περιστατικά ασθενών που δεν χρειάζονται νοσηλεία», εξήγησε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της ότι σταδιακά θα χρειαστεί να δοθούν κι άλλες κλίνες από την κοινή νοσηλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ρεκόρ τριετίας στο Ιπποκράτειο

Ρεκόρ τριετίας σημειώθηκε και στην τελευταία εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, από τα «καθαρά» ΤΕΠ του οποίου πέρασαν 1.200 ασθενείς, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η προσέλευση και στο αντίστοιχο τμήμα covid. Τον Γολγοθά που πέρασε περιέγραψε πολίτης, ο οποίος πήγε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του που παρουσίασε άλλου είδους συμπτώματα. «Πήγαμε με ασθενοφόρο και παρότι ήταν άλλου είδους περιστατικό -άλλωστε είμαστε και οι δύο εμβολιασμένοι- έκριναν ως ύποπτο κάποιο σύμπτωμα και μας έστειλαν στο τμήμα covid. Εκεί γινόταν χαμός. Μάλιστα, μία κυρία μας είπε ότι περίμενε περίπου οχτώ ώρες για να βγουν τα αποτελέσματά της. Επειδή ήταν κρίσιμη η κατάσταση της γυναίκας μου κι επιπλέον φοβήθηκα μήπως κολλήσουμε, αναγκάστηκα να την πάρω και να πάω σε ιδιωτική κλινική», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκρατείου, Χρήστος Τζελέπης, τόνισε πως οι ρυθμοί προσέλευσης συνεχώς αυξάνονται και πρόσθεσε πως η αναμονή των ασθενών είναι τουλάχιστον τρεις με πέντε ώρες. Σε ό,τι αφορά τα «καθαρά» περιστατικά, σημείωσε πως, δυστυχώς, λόγω του φόβου του κορωνοϊού πολλοί αναβάλλουν τις εξετάσεις τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν στα νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση και να χρειάζονται νοσηλεία.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, θα αφορούν αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή αυτούς που μπαίνουν και ανεμβολίαστοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
  • Να κάθονται λιγότερα άτομα στο τραπέζι (από 10 άτομα που ισχύει τώρα να πάμε ενδεχομένως στα 6).
  • Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από 2 την εβδομάδα να πάμε στα 3.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών. Επίσης, χθες εξέδωσε ανακοίνωση υπενθύμισης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Οι μεικτοί χώροι στο «στόχαστρο»

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως αναμενόταν, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Η βασική μας διαφορά με πέρσι είναι πως η οικονομία λειτουργεί κανονικά επειδή ακριβώς έχουμε το εμβόλιο», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως «το 86-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή από τους 380 διασωληνωμένους, οι 340 είναι ανεμβολίαστοι.

«Εχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο. Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως και νοσοκομεία και γιατρούς», είπε ο υπουργός.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους

Σχετικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι μετά από συζήτηση με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν έρχονται νέα μέτρα, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (σ.σ. εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από ειδικούς και κυβέρνηση πως στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments